Leren: Werken met belichtingscompensatie

Leren: Werken met belichtingscompensatie

Senta Bemelman 2022
Naast de camera-instellingen kun je ook door middel van belichtingscompensatie betere foto’s maken. Leer hoe je ermee werkt.

Je camera heeft talloze handige instellingen. Het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde klinken misschien bekend in de oren. Maar je kunt de belichting ook op andere manieren aanpassen. Een handige functie is de belichtingscompensatie. Hiermee past jouw camera de belichting automatisch aan.

Over- of onderbelichting

Soms kun je een overbelichte foto krijgen waarbij de contrasten te hoog zijn en witte en zwarte elementen sterk tegen elkaar afsteken. Hierbij is belichtingscompensatie een handig redmiddel. Lukt het niet om de belichting handmatig goed te krijgen en merk je dat nog steeds enige overbelichting zichtbaar is, gebruik belichtingscompensatie.Bij de belichtingscompensatie heb je diverse cijfers waar je uit kunt kiezen. Hierbij is er onderscheid tussen plus en min getallen. De min getallen gebruik je in donkere situaties en de plus getallen leveren een donkerdere belichting op in situaties met veel licht. Lees hier meer over de belichtingscompensatie.

Probeer de belichtingscompensatie-functie met mate te gebruiken. Te veel over- of onderbelichting levert onnatuurlijke resultaten op die je moeilijker kunt bewerken. Kies liever niet de uiterste opties van de belichtingscompensatie.

 

 

afbeelding van Senta Bemelman

SentaBemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanSenta