Horizon zorgt voor rust

Waarom moet de horizon recht zijn?

Aimée van Vuuren 217
Vaak is de eerste tip die je als beginnend fotograaf hoort: zorg ervoor dat de horizon recht is. Ondanks dat de tip vaak wordt gegeven is het niet voor iedereen duidelijk waarom je een rechte horizon nodig hebt in de foto. Wij leggen het je uit.

Rechte lijnen

Iedereen is bekend met de tip maar uitvoeren blijkt meestal een lastige opgave. De reden waarom je vaak hoort dat de horizon recht moet zijn is omdat mensen houden van rechte lijnen. Niet alleen bij foto’s op je camera maar ook bijvoorbeeld een schilderij aan de muur, deze moet voor veel mensen loodrecht aan de muur hangen. Rechte lijnen en hoeken zorgen voor rust in ons hoofd en voor een geheel.

Lees ook: tips voor de beginnend fotograaf

Waar?

Als je eenmaal de horizon hebt gevonden die je wilt vastleggen, kan je nog kiezen waar je deze wilt plaatsen. Wil je een ruimtelijk gevoel creëren? Plaats de horizon laag in het beeld, op ongeveer 1/3de van het beeld. Meestal krijg je dan een groot deel van de lucht in beeld. Is de lucht een saai onderwerp voor in de foto? Kantel dan je camera een stukje voorover zodat de horizon op 2/3de van het beeld te zien is.

Op onderstaande foto zie je hoe je foto er uit komt te zien wanneer je de horizon op 2/3 van het beeld zet. 

Natuurlijke horizon

Je wilt in je fotografie een geheel en rust creëren. Een rechte horizon zie je in alle genres binnen de fotografiewereld terug. Hij is het beste herkenbaar in landschapsfoto’s maar ook in productfotografie zit er een horizon verstopt in de foto. Ga voor jezelf na: ‘Is de horizon recht? Staan de muren er recht op?’ en maak dan de foto.

Zorg er van tevoren al voor dat de lijnen recht staan. Dit kan je op gevoel doen maar ook met hulplijnen op je camera. Wanneer je de horizon inschat op gevoel zal achteraf vaak blijken dat hij niet helemaal recht is. Dit kan je in een bewerkingsprogramma recht trekken, maar vaak zal je dan een deel van de foto moeten bijsnijden.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée