Welke fase ga jij verbeteren?

Verschillende stappen in het fotografieproces, welke vind jij het leukste?

Christel  de Wolff 1809
Als fotograaf doorloop je verschillende stappen in het maakproces. Het fotografieproces begint bij de voorbereiding en eindigt uiteindelijk bij het delen en daarmee afsluiten van je werk. Alle facetten van dit proces zijn belangrijk, maar welke vind jij het leukste om te doen?

Fase 1: de voorbereiding van je fotosessie                                                                                                      

Een goede foto maken begint met het hebben van een goede voorbereiding. Afhankelijk van hoe ingewikkeld je concept is, plan je je voorbereiding. Wil je een hele grote fotoshoot doen met meerdere modellen op een bijzondere locatie en met gebruik van studioverlichting? Dan zal je begrijpen dat je je modellen moet regelen, toestemming moet verkrijgen om op die locatie te fotograferen en uiteraard een mooie lichtopstelling moet creëren.  Maar ook als je gewoon een dagje gaat fotograferen in het bos, dien je dat voor te bereiden. Denk aan het meenemen van de juiste apparatuur en eventuele outdoor-accessoires.

Fase 2: het fotograferen

Na een goede voorbereiding kun je beginnen aan het maken van je foto. Op het laatste moment kun je nog experimenteren met je instellingen je standpunt. Ook kun je de modellen nog sturen en de lichten nog wat aanpassen. Alles met als doel de perfecte foto.

Fase 3: het organiseren en bewerken van je foto's

Eenmaal thuis na een lange dag fotograferen laad je je foto's op je computer en kan het echte werk beginnen… Tenminste, dat is wat sommige fotografen zeggen. Er is namelijk nogal een verschil in hoeveelheid nabewerking fotografen uitvoeren op hun foto's. De één stopt uren in het nabewerken van foto's terwijl de ander juist alleen wat contrast- en perspectiefcorrecties doet.  Ook met het plaatsen van simpelweg een Instagramfilter ben je natuurlijk zo klaar. Waar kies jij voor?

Fase 4: het delen van je eindresultaat

Nadat je er een x aantal uren in hebt zitten, is het tijd om je eindresultaat te delen. Dit kan op Instagram, op Facebook of op welke social media dan ook. Je kunt er echter ook voor kiezen om je foto alleen in privékringen via Whatsapp te sturen, of juist de openbaarheid in te schoppen op je portfoliowebsite. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een  'analoge' aanpak. Print je foto op groot formaat om hem in de woonkamer te hangen, of laat er leuke ansichtkaarten van maken. Wat je ook kiest, dit is een fase waar je goed over nadenkt en dus ook weer tijd instopt.

Welke van deze fases je het leukst vindt, bepaalt ook het resultaat wat je bereikt. Als je namelijk een hekel hebt aan nabewerking, ben je eerder geneigd om dit af te raffelen en tevens geen onderzoek te doen naar manieren waarop je dit fotografieproces kunt verbeteren. Daardoor kan het zijn dat je je fotobewerking een beetje verwaarloosd en daardoor niet tot het beste resultaat komt. En ook als je geen idee hebt voor welk medium je foto geschikt is, kun je nog wel eens de plank misslaan.

Zelf je fotografieproces verbeteren

Een tip is dan ook om kritisch naar je fotografieproces te kijken en niet bij voorbaat te vallen voor 'ik vind het niet leuk, dus ik ga er snel doorheen'. Misschien als je jezelf de kans geeft je beter te ontwikkelen, kom je er nog achter dat je een fase als nabewerking juist wél heel leuk vindt.

Kortom, welke fase in het fotografieproces ga jij verbeteren?

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel