Je apparatuur niet de schuld geven en meer tips voor beginnende fotografen

Christel  de Wolff 1664
Moderne camera's doen heel veel zelf, maar als je echt goed wil leren fotograferen zal je toch wat basiskennis moeten ontwikkelen. Dat is soms lastig, maar niet onmogelijk. In dit artikel lees je 5 tips voor de beginnende fotograaf.

Er is zoveel te leren op het gebied van fotografie, soms zie je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer. Laten we dan ook bij het begin beginnen.

Tip 1: start met de belichtingsdriehoek

Je hebt er vast al eens van gehoord, het is de heilige graal van de fotografie. Snap je de belichtingsdriehoek, dan snap je de basis van fotografie. Fotograferen is namelijk het vastleggen van licht en de hoeveelheid licht die in je camera binnenkomt, hoe lang en hoe goed het geregistreerd wordt, bepaal je met ISO, Diafragma en Sluitertijd.

Binnen no-time de basis van fotograferen, de belichtingsdriehoek, onder controle krijgen?
Lees ook: Even opfrissen, de belichtingsdriehoek

Tip 2: besteed aandacht aan je compositie

Als je eenmaal een beetje doorhebt hoe je een foto niet over- of onderbelicht moet maken en hoe je bewegende voorwerpen kunt bevriezen in je foto, dan kun je aan het creatieve aspect beginnen. Aan de manier waarop je een compositie kiest kun je afleiden of iemand oog heeft voor beeld. Gelukkig hoef je geen natuurtalent te zijn en kun je je oog ook trainen door veel te oefenen. Amateurfotografen vinden het in het begin nog moeilijk om een goede compositie te kiezen. Het gaat hier letterlijk om 'kiezen', want een grote valkuil is het niet kunnen kiezen welk onderwerp de nadruk te geven in je foto, waardoor er een rommelig beeld ontstaat. Compositie is het plaatsen van elk element in een foto. Een regel die je vaak als eerst leert is de regel van derden, omdat die erg effectief is.  Elke fotograaf maakt hiet bewust of onbewust gebruik van.

Leer meteen meer over fotograferen met de regel van derden in dit artikel. Er zijn echter nog veel meer compositieregels die je kunt volgen, of breken. Wat de denken van de Gulden Snede en de Diagonaal Methode? Lees dit artikel maar eens.

Tip 3. Perspectief

Compositie wordt mede bepaald door het perspectief dat je kiest. Zak eens door je knieën of klim juist op een trapje om je beeld totaal te veranderen.  Ieder standpunt dat je kiest heeft zijn eigen manier van het beeld bepalen. Fotografeer je iemand van bovenaf dan maak je deze persoon klein, maar fotografeer je juist van schuin vanonder vandaan dan zal de geportretteerde aanvoelen als een heel belangrijk, krachtig persoon. Iemand om tegenop te kijken, letterlijk.

Tip 4. Wees niet bang voor nabewerking

Het bewerken van je foto's hoort er gewoon bij. Iedereen doet het en als een fotograaf zegt van niet, dan liegt deze meestal! Nabewerking wordt vaak als negatief gezien, alsof het mooier maken van je foto niet mag. Maar nabewerking mag natuurlijk ook heel subtiel zijn. Je kunt het vergelijken als make-up, de een houdt ervan zichzelf helemaal te schminken, de ander vindt een beetje mascara al genoeg. In beide gevallen voeg je iets toe om het beeld mooier te maken. En daar is niks mis mee!

Tip 5. Een goede foto kun je met ieder device maken

Geef niet je apparatuur de schuld als het eventjes niet meezit! Natuurlijk is een goede, professionele, foto-uitrusting heel belangrijk. Denk echter nooit dat je pas mooie foto's kunt maken als je een betere camera aanschaft. Een mooie foto kun je in principe met iedere camera maken. Het gaat namelijk vooral om de voorgaande vier tips: de instellingen, je compositie, perspectief en eventuele nabewerking.

Nog meer leren over fotografie? Ga dan eens naar onze speciale 'Leren'-rubriek vol met tutorials en tips-artikelen. Veel leerplezier!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel