Meedoen aan voedselfotografie wedstrijd 2026

Redactie digifoto Starter 774

De World Food Photography Awards, gesponsord door Bimi®, zijn de bekendste voedselfotografie prijzen ter wereld. De wedstrijd is nu open voor inzendingen voor 2026.

Voor wie is deze wedstrijd bedoeld? 

Of je nu net begint of al wat ervaring hebt: iedereen mag meedoen. De wedstrijd is open voor zowel amateur- als professionele fotografen. Het gaat om foto's van voedselverhalen vanuit de hele wereld. Denk aan reisfoto's, portretten, bruiloften of juist stillevens. Alles mag, zolang het eten een rol speelt.

De hoofdprijs is £5.000 en de beste foto's worden tentoongesteld in de beroemde Mall Galleries in Londen en bij Fortnum & Mason in Piccadilly. Maar meedoen is al waardevol: je leert, je groeit, en je doet ervaring op.

voedselfotografie wedstrijd

Kate Ireland, World Food Photography Awards gesponsord door Bimi®

Thema: voedsel verbindt 

"Eten is de hartslag van het leven - te veel, te weinig, oogst, droogte, schoonheid en rampspoed - het verbindt ons allemaal", zegt oprichtster van de Awards Caroline Kenyon. "Niets vertelt deze belangrijke verhalen met meer impact dan de foto's die fotografen ons vanuit de hele wereld sturen."

Dit jaar is er een nieuwe categorie in het leven geroepen in samenwerking met UK for UNHCR, genaamd ‘Voedsel als thuis’. Deze categorie is voor mensen die zélf hebben meegemaakt hoe het is om te moeten vluchten vanwege conflicten of vervolging. Het gaat om foto's die laten zien hoe voedsel herinneringen aan thuis oproept.

Voor de wedstrijd van dit jaar wordt er eveneens een bijzondere nieuwe prijs geïntroduceerd in samenwerking met M&S Food. De details hierover worden binnenkort bekendgemaakt.

Een topjury kijkt mee 

De internationale jury van dit jaar staat onder leiding van de legendarische voedselfotograaf David Loftus. Overige juryleden zijn René Redzepi, mede-eigenaar van Noma, Tom Athron, CEO van Fortnum & Mason, Sergio en Javier Torres, bekende chef-koks, Rein Skullerud, senior fotograaf en foto-editor bij het Wereldvoedselprogramma, Henrique Sá Pessoa, bekroonde chef-kok met Michelinster, Claire Reichenbach, CEO van de James Beard Foundation, en Jamie Oliver, chef-kok, restauranthouder en voedselactivist.

Wat zeggen oud-finalisten? 

"Zelfs als je niet wint, krijg je meer inzicht in je stijl. Je daagt jezelf creatief uit en wint aan bekendheid. Dat is veel waard.", vertelt Jasmina Kazemier, voormalig finalist.

"Voor mij is deze wedstrijd een van de beste fotowedstrijden ter wereld", zegt Louise Rayner, voormalig finaliste. "Meedoen aan zo'n grote, wereldwijde wedstrijd is écht een hele stap; je moet lef en zelfvertrouwen hebben. Ondertussen weet je nooit waar de juryleden naar op zoek zijn. Ik deed op de allerlaatste dag mee, bang dat ik niks zou bereiken, maar ik haalde de finale met een foto die ik snel met mijn telefoon had gemaakt. Je weet dus nooit wat er kan gebeuren!"

voedselfotografie wedstrijd

Lizzie Mayson, World Food Photography Awards gesponsord door Bimi®

Meedoen? 

Ga voor meer informatie en om mee te doen aan de wedstrijd naar: www.worldfoodphotographyawards.com

Inschrijvingen sluiten zondag 8 februari 2026.

Foto boven artikel: Marco Rutten, World Food Photography Awards gesponsord door Bimi®

afbeelding van twan_119807

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie