Portretfotografie met natuurlijk licht

Portretfotografie met natuurlijk licht

Liesbeth Wesdijk 3365
Werken met natuurlijk licht, zeker bij portretten, is niet makkelijk. Daarom geven we je een aantal tips.

Leren hoe je licht moet gebruiken is essentieel voor fotografen. Je moet het in jouw voordeel laten werken om goede resultaten te boeken. Zeker met natuurlijk licht is dat niet altijd even gemakkelijk, je kunt niet de zon opeens van de andere kant laten schijnen omdat dat jou beter uitkomt toch? We geven je een aantal tips om het natuurlijke licht naar jouw hand te zetten.

Bepaal wat je wilt fotograferen

Voordat je begint met je fotoshoot, moet je bepalen wat je precies weer wilt geven. Welke sfeer wil je vastleggen, heb je extra kleding nodig, make-up, extra tijd voor de styling? Of is het een casual shoot, een vriend of familie. Bereid je goed voor, uiteraard natuurlijk in overleg met je model.

De locatie

Als je eenmaal weet wat precies je doel is met de fotoshoot, kun je je locatie gaan bepalen. Wil buiten in een park of midden in de stad gaan fotograferen? Of toch binnen? In een ruime kamer heb je vaak meer licht doordat er meer ramen zijn. In een kleine kamer heb je een intiemere of juist sombere sfeer. Kijk ook naar voorwerpen die aanwezig zijn die je eventueel als accessoire kunt gebruiken zoals een deuropening, een trap of ramen.

Bepaal de lichtkwaliteit

Als je buiten gaat fotograferen, is het belangrijk dat je dat niet midden op de dag doet. Het licht is dan te fel om goede foto's te maken. Je kunt dan beter wat vroeger of wat later de shoot plannen. Met een bewolkte dag heb je hier geen last van, dan is het licht veel gelijkmatiger,
Wanneer je binnen gaat fotograferen en je weet in welke kamer dat plaats gaat vinden, bekijk dan van te voren wanneer je daar het beste licht hebt. Zijn de ramen op het noorden, oosten, zuiden of westen gericht? Op die manier kun je het beste het tijdstip voor de shoot bepalen.

De juiste positie

Het grote voordeel van studiolampen is dat je ze zo kunt neerzetten als jij wilt. Dit werkt met natuurlijk licht niet. Je moet dus je model zo plaatsen dat hij of zij op de beste manier het licht vangt. Laat je model nooit tegen de zon in kijken, je krijgt dan van die dichtgeknepen ogen op je foto. Plaats je model ergens en laat hem of haar 360 gr. draaien. Beweeg mee en op die manier bemerk je vanzelf waar je de beste lichtinval hebt.

Gebruik het licht in je voordeel

Een handig hulpmiddel voor portretfotografie is een reflector. Deze weerkaatst het licht zodat je er meer controle over hebt. Probeer diverse opstellingen met een reflector uit om te zien wat het mooiste resultaat geeft. Als het licht te fel is, kun je gebruik maken van natuurlijke schaduwen en b.v. onder een boom fotograferen. Let wel op dat de schaduw gelijkmatig is, anders krijgt het model rare vlekken in het gezicht.

Licht door de ramen

Zonlicht wat door een raam valt geeft een prachtig en dramatisch effect aan portretfoto's. Zeker als je het zo arrangeert dat het licht slechts op één helft van het gezicht valt en de andere helft dus in het donker is. Hoe dichter je bij het raam fotografeert, hoe lichter het is. En mocht het licht te fel zijn, kun je altijd het gordijn dichtdoen.

Camera-instellingen

Er zijn bepaalde technieken die zorgen voor betere resultaten. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd scherp stelt op de ogen. Als je door de mindere lichtomstandigheden je autofocus niet vertrouwt, stel dan handmatig scherp. Ook is het een goed idee om een groot diafragma te gebruiken, dus een klein f-getal. Hierdoor zal de achtergrond wazig worden en niet afleiden van het model.

Communicatie

vergeet niet om te blijven communiceren met je model. Vooraf, dus overleg plegen over wat je graag wilt bereiken met de shoot. Maar ook tijdens het fotograferen. Je model kan geen gedachten lezen, dus vertel welke pose ze in moeten nemen, hoe en waar ze moeten kijken, wat voor sfeer je bij welke foto wilt zien. En vergeet niet dat je model ook hard aan het werk is, dus neem op geregelde tijden even pauze.

Het soort licht

Fotograferen met natuurlijk licht betekent dat het licht constant veranderd en anders is. De kwaliteit en kleur verschilt per tijdstip, seizoen en het weer heeft uiteraard ook een grote invloed. Soms heb je warm geel licht en soms is het een koeler blauw. Het kan dan nodig zijn om je witbalans aan te passen. Dit kan met de instellingen van de camera, maar ook tijdens de nabewerking. Fotografeer altijd in RAW, dan zijn je mogelijkheden om het één en ander aan te passen veel groter.

En nu jij!

Hopelijk is er door deze tips een lichtje bij je gaan branden, excuses voor de flauwe woordgrap. Nu is het een kwestie van oefenen. Vraag of vrienden of familie voor je willen poseren, ze hoeven alleen maar te staan en mooi te zijn. Ga met deze tips aan de slag en oefen!

Heb jij, net als Raisa Zwart, een mooie portretfoto gemaakt met behulp van natuurlijk licht, plaats hem dan in onze lezersgallery ter inspiratie.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth