Tips: portretfotografie in het bos
Het bos is een prachtige omgeving, ook voor een fotoshoot. Hoe doe je dat zonder allerlei dure apparatuur? Wij geven je tips!
Wat heb je nodig?
Een standaard DSLR Camera met kitlens voldoet al. Een andere digitale camera kan ook, als je maar de belichting handmatig kunt aanpassen. Een model en extra kleding voor het model. Stel dat je model binnen 15 minuten in het bos zo smerig is dat je absoluut geen foto's meer kunt maken van hem of haar? Zonde toch? Dus neem een extra set kleding mee, ook leuk voor de afwisseling in de foto's. Photoshop of Lightroom, voor de nabewerking van de foto's.
Kies het juiste moment
Fel licht is niet ideaal voor fotograferen, de schaduwen worden te donker en de lichte gedeeltes zijn vaak te licht. Het beste kun je dus een fotoshoot plannen op een lichtbewolkte dag. Mochten de foto's wat saai ogen, dan kun je ze altijd spannender maken tijdens de nabewerking. Het beste licht heb je vlak na zonsopkomst, maar voor de luie mens is zo'n 1,5 – 2 uur voor zonsondergang ook een prima tijd voor mooi belichte foto's.
Camera instellingen
Fotografeer in de A of Av mode, waarbij je het diafragma dus handmatig instelt. Zet het diafragma zo rond de 5.6, je onderwerp is dan scherp, de achtergrond iets wazig. Als je sluitertijd hierdoor langzamer wordt als 1/30 sec moet je het diafragma verder openen. Als ook dat niet werkt en je sluitertijd te langzaam is om scherpe foto's te maken, verhoog dan je ISO. Probeer uit hoe hoog je de ISO kunt zetten zonder storende ruis te krijgen. Natuurlijk kun je ook een statief gebruiken, maar dat haalt wel de dynamiek uit je fotoshoot.
Speel met het licht
Lichtval door de bomen kan geweldige effecten opleveren. Speel met je compositie, verlaag je positie en kijk eens wat dat doet met de schaduw van je model. Wees creatief, misschien is er wel ergens een poeltje water aanwezig zodat je gebruik kunt maken van de reflecties daarin. Wees ook niet bang voor de donkere gedeeltes. Plaats je model eens zo dat je tegenlicht hebt, je onderwerp zal zich dan losmaken van de donkere achtergrond.
Gebruik lagen in je foto
Het kan een heel bijzonder effect geven om je model te 'kaderen' door middel van takken of bladeren. Als je foto meerder lagen laat zien, krijg je meer diepte in het beeld. Zoek een setting met een voorgrond, middenplan (daar waar het onderwerp zich bevindt) en een achtergrond om dit te bewerkstelligen. Focus voor een creatieve invulling van je foto eens op de voorgrond in plaats van op je model, je zult verrast zijn over het resultaat.
Creatieve composities
Houd je camera eens een beetje schuin in plaats van dat de horizon rechtstaat. Creëer een vintage-effect door expres een lens flare in beeld te krijgen, Zorg dat je in een dusdanige hoek ten opzichte van de zon en je model staat dat die lens flare niet te overheersend is, het moet een beetje subtiel zijn. Fotografeer eens vanuit een laag of juist hoog standpunt.
Nabewerking
In de nabewerking kun je alle kanten op met je gemaakte foto's. Sommige foto's doen het goed in zwart-wit, bij anderen moet je misschien spelen met de kleuren en de curves. Als je in RAW hebt gefotografeerd heb je meer mogelijkheden om de lichte en donkere gedeeltes van de foto's te verbeteren. Jouw creativiteit bepaalt uiteindelijk hoe ver je wilt gaan met het nabewerken of dat je toch liever voor een meer natural look gaat.
Trek met deze tips in je achterhoofd eens lekker het bos in met een model, vriend of vriendin en heb lol! Want dat is het belangrijkste aan fotograferen. Schiet lekker veel foto's en wees creatief. Dan zul je merken dat je geen complete studioapparatuur en dure camera's nodig hebt om toch mooie foto's te maken.
Heb jij, net als Martijn Veenemans, ook zo'n mooie portretopname in het bos gemaakt? Plaats hem dan in onze gallery ter inspiratie.