Tips voor perfecte portretbelichting

Tips voor perfecte portretbelichting

Redactie 1674
Om de beste opnames te maken van een model, heb je perfecte belichting nodig. Deze tips kun je binnen, buiten en in de studio gebruiken.

Om op de juiste wijze met licht te werken, moet je het leren kennen. De kwaliteit, kleur, richting en helderheid zijn allemaal belangrijk. Christopher Lin van SLR Lounge geeft ons tips met behulp van video’s.

De lichtrichting

Zelfs als er nauwelijks zon is, is er toch een lichtrichting. Houd je hand voor je gezicht en kijk hoe de schaduwen op je hand vallen. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar zo weet je hoe je niet vleiende schaduwen kunt voorkomen.

Diverse invalshoeken van de belichting

In de video hierboven worden een paar manieren van belichting uitgelegd, waarbij je bijvoorbeeld diepte en karakter creëert met behulp van schaduw.

Reflector

Als portretfotograaf moet je echt in het bezit zijn van minstens één reflector. Deze kun je al voor heel weinig geld kopen. Je kunt het zon- of kunstlicht er zo mee weerkaatsen, dat jij de schaduw controleert. Helemaal geen of juist op een bepaalde plek wel.

Belichting van boven

Gebruik nooit een lamp die het model van onderaf beschijnt, tenzij je een shoot doet voor een horrormagazine. Licht wat vanaf boven je model belicht, is veel natuurlijker en flatterender.

 

Van de achtergrond scheiden

Soms geeft het een mooi effect om een hard licht te gebruiken in plaats van een diffuus licht wat we meestal zien. Met een hard, contrasterend licht scheiden we het model van de achtergrond, wat een redactioneel, zakelijk gevoel geeft.

Lezersgallery

Het is leuk om eens te experimenteren met bovenstaande tips om te zien wat voor gevoel een bepaalde belichting oproept. Zoals altijd zijn we erg benieuwd naar jouw resultaten. Laat het zien in de lezersgallery.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie