Photoshop: 8 essentiële zaken die je moet beheersen

Photoshop: 8 essentiële zaken die je moet beheersen

Liesbeth Wesdijk 1879

Een slechte foto blijft een slechte foto, hoe je hem ook nabewerkt. Maar een goede foto kun je verbeteren d.m.v. een fotobewerkingsprogramma als Photoshop. In 8 video's laten we je zien hoe.

Uiteraard is het de bedoeling dat je je foto zo goed mogelijk maakt qua belichting en compositie. Toch zijn er altijd dingen voor verbetering vatbaar. Bekijk Photoshop als dat extra stukje gereedschap om de perfecte foto te maken. En overdrijf je bewerkingen niet, houdt het natuurlijk. Iedereen heeft zijn eigen foefjes met Photoshop, hieronder zie je 8 video's waarin wat essentiële zaken behandelt worden.

Croppen

Croppen of bijsnijden is niet alleen bedoelt om een foto geschikt te maken voor een website of om af te drukken. Je kunt er ook een geheel nieuwe compositie mee maken.

Helderheid en contrast

Dit is echt een basisdingetje wat je moet kunnen in PS om vrij makkelijk je foto's te verbeteren. Vergeet niet om je foto's in RAW te maken, zodat je met veel meer informatie in de foto kunt werken.

Curven en Niveaus

Feitelijk is dit een uitgebreidere versie van Helderheid en Contrast, maar het lijkt nogal intimiderend in het begin. Als je eenmaal weet hoe het werkt, snap je niet dat je ooit zonder hebt gekund.

Kleurtoon/verzadiging

Wees voorzichtig met het gebruik van deze tool, het is al gauw te veel. Tenzij je dit nadrukkelijk wilt natuurlijk.

Werken met lagen

Als je met PS werkt, moet je echt in lagen werken. Je hebt dan veel meer controle over het uiteindelijke resultaat, omdat je de lagen afzonderlijk kunt bewerken.

Verscherpen

Ook hierbij moet je voorzichtig zijn. Er is maar een dun lijntje tussen: 'scherp' en 'wat is er met je foto gebeurd'. Meestal gebruik je het verscherpen pas als laatste toepassing en het is verstandig om met het “onscherpe masker” te werken voor een beetje subtiliteit.

Klonen en retoucheren

Als je ongewenste elementen uit je foto wilt halen, kun je niet zonder deze twee gereedschappen.

Kleurbalans

Als je subtiele veranderingen aan de kleur en met name aan de sfeer in je foto wilt maken, kun je dat met kleurbalans doen.

Denk nu niet dat je geen goede fotograaf bent wanneer je je foto's nabewerkt. Dit werd vroeger ook al in de donkere kamer gedaan. Het is alleen iets makkelijker en veiliger voor ons fotografen geworden, omdat we nu geen chemicaliën nodig hebben. Als je deze basiszaken met Photoshop beheerst, kun je op een makkelijke manier je foto's verbeteren, zonder te overdrijven.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth