7 handige smartphoneapps voor betere foto’s

7 handige smartphoneapps voor betere foto’s

Redactie 1454
Er zijn talloze apps voor fotografie beschikbaar. Van eenvoudige filter-apps tot complete bewerkingsprogramma’s. Vanwege het enorme aanbod is het moeilijk om door de bomen nog het bos te zien. Wij zochten zeven toffe apps voor Android en Apple iOS uit.

Snapseed (Gratis voor Android en iOS)

De favoriete app van de digifoto Starterredactie. Er zijn veel bewerkingsopties en je kunt zelfs lokale bewerkingen gebruiken om delen van een foto aan te passen. Daarnaast zijn er tal van presets beschikbaar om je foto snel op te fleuren: van vintage tot drama, hdr en tilt-shift.

Camera+ (iOS € 1,79)

Dit is misschien wel de beste app om foto’s te maken met je iPhone. Camera+ verbetert de toch al goede camerasoftware van iOS zelf. Je krijgt spiegelreflexachtige opties zodat je zelf alles naar wens in kunt stellen. Erg handig is de mogelijkheid om de belichting en scherpstelling los van elkaar in te stellen. ‘Clarity’ is een van de beste functies van de app, hiermee krijg je meteen knallende resultaten en behoren fletse foto’s tot het verleden.

 
ProCapture 

ProCapture (Android € 3,55, gratis versie beschikbaar)

Camera+ is niet beschikbaar voor Android, maar ProCapture is misschien wel het beste alternatief. Je krijgt geavanceerde mogelijkheden en instelopties. Je kunt zelfs het histogram weergeven tijdens het fotograferen. Ook kun je groothoekfoto’s maken door meerdere foto’s te combineren en is er een geavanceerde panoramafunctie.

Lapse it Pro (Android € 1,99 en iOS € 1,99, gratis versie beschikbaar voor Android en iOS)

Het maken van een time lapse-video vergt veel werk. Lapse it Pro maakt dit makkelijker én toegankelijk voor je smartphone. Foto’s gemaakt met de app worden automatisch verwerkt tot een video, die je direct kunt uploaden naar bijvoorbeeld YouTube of Facebook. Voor zowel Android als iOS is ook een gratis versie beschikbaar.


A Beautiful Mess

A Beautiful Mess (Android € 0,73 en iOS € 0,89)

Voor de creatievelingen is er ‘A Beautiful Mess’. Fotocollages, stickers, tekstballonnen: je kunt het allemaal toepassen op je foto’s. Er zijn een paar filters aanwezig, maar de app is meer geschikt voor creatieve collages en andere creaties.

SuperPhoto - Effects & Filters (Gratis voor Android en iOS)

Wie snel een effect wil toepassen, maar niet aan de standaard filters vast wilt zitten, kan eens kijken naar SuperPhoto Effects & Filters. Je hebt keuze uit meer dan honderd effecten. Ook kun je in de app creaties van andere gebruikers bewonderen.


Photoshop Touch

Photoshop Touch (Android en iOS € 4,49, Tabletversie € 7,99)

Photoshop is geen onbekende naam. Het is een van de bekendste programma’s voor beeldbewerking op de computer. De mobiele applicatie is een soort 'light'-versie van de normale Photoshop, inclusief de mogelijkheid om met lagen te werken. Er zit echter wel een prijskaart aan vast.

Tip: Gratis versies

Van veel betaalde Androidapps is ook een gratis variant beschikbaar. Soms aangeduid als ‘Lite’, of bijvoorbeeld zonder het woordje ‘Pro’ in de naam van de app. In de meeste gevallen zitten er beperkingen in deze gratis versies, zoals het niet kunnen opslaan van de foto in volledige resolutie. Het is echter ideaal om te proberen of je de app de moeite waard vindt.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie