Handige apps voor buitenfotografie

Amy Schutte 1357
Fotografie is met de komst van de digitale camera een stuk toegankelijker geworden. Bovendien kun je de digitale techniek gebruiken om handige informatie in te winnen voor als je op pad gaat. Met deze apps bijvoorbeeld.

Het vinden van mooie locaties is niet eenvoudig, en andere fotografen lijken er een allemaal neus voor te hebben. Ook lijkt iedereen precies te weten wanneer ze op pad kunnen om een foto te maken in weersomstandigheden die prachtig zijn. Hoe doen ze dat toch?

We kunnen niet voor alle fotografen spreken, maar er zullen zeker fotografen zijn die gebruik maken van deze apps.

Buienradar

Natuurlijk is buienradar niet voor fotografen gemaakt, maar toch is het een bijzonder fijne app om te hebben. Wanneer je buiten aan de slag gaat, is het bijzonder waardevolle informatie om te weten of het gaat regenen of niet. Moet je bescherming meenemen voor je camera, en is het überhaupt wel de moeite om op pad te gaan? Misschien ben je juist op zoek naar donkere wolkenformaties, of wil je regen fotograferen. Altijd even checken.

Wheatherpro

Als we het dan toch over het weer hebben, is Wheatherpro ook een hele fijne app om te downloaden. Deze is namelijk enorm uitgebreid, en geeft weerinformatie voor locaties over de hele wereld. Naast gedetailleerde informatie over het aantal uren zon, de bewolking, temperatuur en wind, kun je met deze app ook het dauwpunt raadplegen. De dauwpunttemperatuur is handig om te weten, want hiermee kun je bijvoorbeeld mist voorspellen.

Really Good Photo Spots

Deze app richt zich op fotolocaties. Gebruikers kunnen gegevens invoeren, inclusief foto’s en andere relevante informatie. Hiermee kunnen andere fotograferen locaties vinden die wat minder bekend zijn of voor de hand liggen. De ene hand wast de andere! Ben je ergens en wil je een mooie locatie in de buurt vinden om de zonsondergang te fotograferen, dan kun je deze app raadplegen. Doordat gebruikers de locatie met de hand hebben moeten invoeren, is de app over het algemeen erg nauwkeurig.

Stuck on Earth

Volgens gebruikers iets minder nauwkeurig dan Really Good Photo Spots, maar wel iets uitgebreider is Stuck on Earth. Deze app gebruikt foto’s van Flickr, en brengt ze in kaart door middel van de GPS data. Je ziet dus voorbeeldfoto’s van locaties op de kaart. Bovendien bieden ze een lijst aan met top locaties. Omdat de foto’s in kaart worden gebracht met geotagging, kan het soms iets minder nauwkeurig zijn.

The Photographer's Ephemeris

Deze app is gebaseerd op Google Maps, en kan je enorm helpen om een fotoshoot grondig plannen. Je plaatst een ‘pin’ op de kaart, en de app toont je wanneer en uit welke richting de zon opkomt en ondergaat. Hij houdt hierbij zelfs rekening met heuvels en bergen. Wat ook handig is, is dat je met de app de melkweg kun lokaliseren, lichtvervuiling kunt analyseren en de lengtes van schaduwen kunt achterhalen. Alles wat je als fotograaf wilt weten, eigenlijk.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy