5 modelvrijwaring apps

5 modelvrijwaring apps

Eefke Burg 326
Veel fotografen werken met modellen. Toch kan het, zelfs als je geen professioneel fotograaf bent, handig zijn om een modelvrijwaring met je model te tekenen. Je beschikt namelijk als fotograaf als enige over het auteursrecht, maar een model kan beschikken over portretrecht. Dit betekent dat deze publicatie van een foto kan weigeren.

Kopfoto Chris Caroll

Door een vrijwaring met je model te tekenen, ben je ervan verzekerd dat je de foto’s die je schiet ook kan blijven gebruiken, ook in de toekomst. Er zijn veel verschillende manieren om vrijwaringen te tekenen met je model, de meest ouderwetse door een formulier met de hand te tekenen. Maar het registreren van al deze verklaringen kan een flinke administratieve klus zijn. Er zijn apps die een uitkomst bieden. In dit artikel behandelen we 5 modelvrijwaring apps. Scroll naar onderen om het totaaloverzicht te zien van de functionaliteiten die ze bieden ten opzichte van elkaar.

Overzicht 5 modelvrijwaring apps

Releases by Snapwire

Laten we allereerst beginnen met de twee gratis varianten. Van deze twee varianten, heeft Snapwire een duidelijk voordeel. Hier kan namelijk naast de handtekening van het model, ook een handtekening van een getuige en de fotograaf zelf bewaard worden. Het jammere aan deze app is dat deze alleen beschikbaar is voor Apple iOS. Het is echter helaas niet mogelijk om de tekst aan te passen en er is alleen ondersteuning in de talen dat de app wordt aangeboden. Daarnaast kan je beargumenteren dat het wellicht niet veilig is om handtekeningen in een gratis app op te slaan. De app is goedgekeurd door vele stockwebsites.

Releases by 500px

500px biedt op de website een uitgebreid overzicht van wat een modelvrijwaring is, met modellen van vrijwaringsovereenkomsten. Voor iOS biedt 500px ook een app waarin een aantal opties gratis mogelijk zijn. Belangrijke zaken die missen is de mogelijkheid om van fotograaf en getuige de handtekening op te slaan en een foto van het model up te loaden zodat je alle modelvrijwaringen makkelijker uit elkaar kan houden.

Foto Alex Iby

Image Release

Image Release is de goedkoopste betaalde optie en biedt veel van de mogelijke functies. Jammer alleen is dat de app niet beschikbaar is voor Android. Ook is het niet mogelijk om de modelvrijwaring te synchroniseren met je cloud.

PixRelease

PixRelease is een eurotje duurder maar biedt daarvoor minder functionaliteiten dan Image Release. De enige extra optie die PixRelease biedt ten opzichte van Image Release is dat je voor je icon het model ook een pasfoto kan uploaden uit de bibliotheek van het device. Dit gaat ten koste van functionaliteiten zoals dat een getuige de verklaring kan tekenen. Niet de moeite waard dus.

Foto Atikh Bana

Easy Release

De duurste variant van de betaalde opties is Easy Release. Deze biedt echter dan ook de meeste functionaliteit en wordt net als Snapwire door de meeste stockwebsites geaccepteerd. De app is daarnaast als enige van de lijst ook beschikbaar voor Android.

Conclusie

Als Android gebruiker kan je eigenlijk van deze lijst alleen maar gebruik maken van Easy Release, maar je beschikt dan ook over een volledige app met veel functionaliteit. Persoonlijk zou ik het zelf niet aandurven om te werken met gratis apps om handtekeningen op te slaan, maar mocht je hier toch voor gaan en je beschikt over een iOS device, dan is Releases by Snapwire een goede optie.

Overzicht functionaliteiten van de vijf modelvrijwaring apps

Klik hier om de afbeelding met het overzicht van de vijf modelvrijwaring apps in het groot te zien. 

Heb je nog een goede modelvrijwaring app die je hier niet hebt gezien? Deel hem met ons hieronder.

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke