Maak van je foto een aquarel

Amy Schutte 11466

Een aquarel is een waterverfschilderij. Je ziet ze momenteel weer veel in huiskamers. Je kunt van je foto ook een aquarel maken, zonder verf of kwasten.

Als fotograaf ben je bezig met kleur, compositie en het maken van een aantrekkelijk beeld. Hetzelfde eigenlijk als schilders. Misschien ben je ook wel in schilderen geïnteresseerd, maar heb je niet zo’n vaste hand. Of heb je minder geduld. Of misschien wil je eens wat anders met je foto. Je kunt van je foto een waterverf schilderij, of aquarel,  maken, onder andere in Photoshop.

Je hebt verschillende opties, één waarbij het lijkt of de foto onderdeel is van een aquarel, maar de foto nog wel als zodanig herkenbaar is. Of één waarbij het geheel echt geschilderd lijkt.

Foto als onderdeel van aquarel

Om te beginnen heb je hiervoor waterverf penseel/penselen nodig in Photoshop. Deze zijn geen standaard onderdeel van Photoshop, maar je kunt ze gratis downloaden of kopen. Google bijvoorbeeld ‘free watercolor brush photoshop’ en je krijgt resultaten. In Photoshop ga je naar het penseel icoontje, en selecteer het instellingen wieltje. Kies ‘penselen laden’ en selecteer je download. Je kunt Google ook gebruiken om eventueel een ondergrond te kiezen voor je foto, om het meer het dikke aquarelpapier-gevoel te geven. Zorg dan wel dat je begint met een Photoshop bestand dat de afmetingen heeft van de foto die je wil gebruiken. Open je foto en maak een nieuwe, lege laag aan. Selecteer nu je nieuwe waterverfpenseel en zorg dat deze op wit staat ingesteld. Als je met de kwast over de witte laag gaat, komt je foto langzaamaan tevoorschijn. Het is even oefenen voor je een mooi effect te pakken heeft, en je zult wellicht moeten experimenteren met de grootte en dichtheid van je penseel. Ook kan het mooier zijn om verschillende penselen te gebruiken, net als bij een echt aquarel zou gebeuren,

Je foto helemaal als aquarel

Om je foto helemaal als waterverf schilderij op te tuigen, zul je plugins moeten downloaden. Je kunt bijvoorbeeld voor Topaz Impression gaan. Hiermee kun je je penseel kiezen, de grootte en sterkte aanpassen, contrast en vignet toevoegen. Je kunt ervoor kiezen om de achtergrond met waterverf penselen te bewerken, en het onderwerp als masker te bewerken met Impression. Het is best een zware plugin, dus controleer van tevoren of je computer dit aan kan.

Apps

Er zijn ook een aantal apps om een aquarel van je foto te maken. De één werkt beter dan de ander, het ligt ook een beetje aan de foto die je gebruikt. Apps die goed werken zijn Waterlilli (vrij eenvoudig), Waterlogue (iets uitgebreider) of iColorama. Je kunt ook eerst met een app aan de gang gaan en de foto vervolgens importeren in een andere, als bepaalde features je beter aan staan.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy