Tips voor beginnende fotografen

Beginnende fotografen opgelet! 3 eenvoudige tips

Christel  de Wolff 1621
Net begonnen met fotograferen? Hartstikke goed! Dit zijn drie eenvoudige tips om meteen een mooie compositie te maken. Want onthoud, een mooie compositie kan een foto maken of breken!

3 tips voor beginnende fotografen


Tip 1: zet je onderwerp niet in het midden

Het onderwerp wat je fotografeert is het belangrijkste onderdeel in je foto en je wilt dat het oog van de kijker hier meteen opvalt. Dan zou je verwachten dat je je onderwerp het beste in het midden kunt zetten, toch? Mis! Het letterlijk middelpunt maken van je onderwerp kan wel, denk aan een mooi portret. Echter, vaak is het mooier om je onderwerp net iets buiten het midden te plaatsen. Zoek maar op: de regel van derden, dan zal je zien hoe het werkt.

Hou hierbij ook rekening met de kijkrichting van het onderwerp. Leer hier meer daarover.


Tip 2: gebruik van zichtlijnen

Lijnen zijn overal, gebruik ze dan ook in je foto. Met lijnen kun je de kijker letterlijk sturen in de richting waar je ze wilt laten kijken. Kies een onderwerp en laat de lijnen naar dit onderwerp toelopen. Dit kan subtiel, of overduidelijk.

Lees hier meer over zichtlijnen en leer in deze video hoe je zichtlijnen kunt toepassen op portretten.


Tip 3: Gebruik de horizon

We blijven even bij het lijnenspel: horizontale lijnen zijn heel rustig en ontspannen. Wil je een rustige foto, zoek dan de horizon op. Zorg natuurlijk dat deze recht staat! https://www.digifotostarter.nl/nooit-meer-een-scheve-horizon

Lees ook: Waarom moet de horizon recht zijn?


Er zijn ook nog verschillende manieren waar je de horizonlijn kunt plaatsen in je kader en iedere manier maakt dat je compositie een ander gevoel krijgt.  https://www.digifotostarter.nl/scott-kelby-waar-plaats-je-de-horizonlijn

Ben je een beetje rebels aangelegd? Bekijk hier voorbeelden waarbij de horizon expres niet recht is gefotografeerd!

Upload je foto in de Gallery!

Dit waren drie snelle tips voor beginnende fotografen. Heb je een mooie foto gemaakt aan de hand van onze tips? Upload hem in onze gallery en wie weet sta je binnenkort in de Spotlight!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel