Zichtlijnen gebruiken om je fotografie naar een hoger plan te trekken

Amy Schutte 241
Het oog wordt onwillekeurig naar lijnen getrokken. Ook in een foto. Soms letterlijk lijnen, soms rechte vormen in de compositie. Lijnen die dwars door je foto gaan geven vaak diepte aan het beeld. Kortom, zichtlijnen zijn waardevol en het is door ze te herkennen kun je er gebruik van maken om je foto beter te maken.

Plan je shoot om zichtlijnen heen

Om zichtlijnen te leren herkennen, is het handig om ze eerst te gebruiken in je fotografie. Wanneer je zomaar op pad gaat met je camera, ben je vaak afgeleid door zoeken naar onderwerpen, licht etc en zie je zichtlijnen wellicht over het hoofd. Bedenk je waar bij jou in de buurt voor de hand liggende lijnen liggen. Denk aan wegen, paden, bruggen, rijen lantaarnpalen. Kies deze als onderwerp voor je foto en ga op pad om ze te fotograferen. Probeer de lijnen te gebruiken om diepte in je foto te krijgen. Laat de lijnen verdwijnen in de verte in het centrum van het kader; daar wordt de kijker als eerste naartoe getrokken.

Zoek naar zichtlijnen in de stad

In steden vind je overal zichtlijnen. Sterker nog, steden worden gebouwd met zichtlijnen in gedachten. Daarom mogen gebouwen op bepaalde plekken niet hoog zijn en op andere wel; de zichtlijnen moeten vrijgehouden worden om bewoners een gevoel van ruimte te geven. Eerdergenoemde wegen en paden zijn interessant, maar kijk ook eens omhoog. Hoge gebouwen geven ook zichtlijnen. Laat ze eindigen in het midden van je kader en je hebt een prachtige, creatieve zichtlijn.

Natuur

In de natuur zijn gelukkig ook genoeg zichtlijnen. Natuurlijk zijn sloten en rivieren heel goed geschikt. Maar kijk ook eens naar patronen. In gras, of in het zand op het strand bijvoorbeeld. Ook poeltjes kunnen daar het oog leiden. Soms zul je je standpunt daarop moeten aanpassen, en wellicht voor een heel andere compositie kiezen dan je gewend bent. Maar juist in natuurlijke patronen liggen prachtige kansen.

Zelf lijnen maken

Als er geen duidelijke zichtlijnen te vinden zijn, kun je ze ook proberen zelf te maken. Door bijvoorbeeld bewegend water te fotograferen met een lage sluitertijd, krijg je bewegingsonscherpte. Die melkachtige weergave volgt de richting die het water op stroomt. Met voldoende sluitertijd komen er dus lijnen tevoorschijn. Zo kun je alsnog je eigen lijnen in je foto creƫren.

Benadruk de lijnen in de nabewerking

De lijnen mogen er in het eindresultaat van je foto best uitspringen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de lijn lichter te maken. Bij een weg of een rivier is dit wellicht makkelijker, Je kunt, in Photoshop, kiezen voor doordrukken en tegenhouden om selectieve delen van je foto donkerder of lichter te maken. Je kunt natuurlijk ook de omgeving iets donkerder maken. Zorg dat het niet onnatuurlijk wordt.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy