Mooie compositie met zichtlijnen

Amy Schutte 902
Zichtlijnen zijn letterlijk lijnen in je beeld, die meestal de diepte in lopen. De lijn kan gevormd worden door van alles: een pad, rivier, rij palen, een wolk, schaduw, wat je maar kunt vinden of kunt creëren.

Met zichtlijnen kun je diepte creëren in je foto. Bovendien leiden ze de kijker letterlijk het beeld in, naar het onderwerp toe. Geen slecht idee om ze in je compositie te gebruiken dus, of zelfs om je compositie er volledig omheen op te bouwen. Hoe doe je dat?

Zoek bewust naar zichtlijnen

Wanneer je zomaar op pad gaat met je camera, ben je vaak afgeleid door zoeken naar onderwerpen, licht etc en zie je zichtlijnen wellicht over het hoofd. Bedenk van tevoren al waar bij jou in de buurt voor de hand liggende lijnen liggen. Denk aan wegen, heggen, bruggen, rijen lantaarnpalen. Kies deze als onderwerp voor je foto en ga op pad om ze te fotograferen. Probeer de lijnen te gebruiken om diepte in je foto te krijgen. Laat de lijnen verdwijnen in de verte in het centrum van het kader; daar wordt de kijker als eerste naartoe getrokken. 

Natuur

In de natuur zijn gelukkig ook genoeg zichtlijnen. Natuurlijk zijn sloten en rivieren heel goed geschikt. Maar kijk ook eens naar patronen. In gras, of in het zand op het strand bijvoorbeeld. Ook poeltjes kunnen daar het oog leiden. Soms zul je je standpunt daarop moeten aanpassen, en wellicht voor een heel andere compositie kiezen dan je gewend bent. Maar juist in natuurlijke patronen liggen prachtige kansen. 

Symmetrie met zichtlijnen

Zichtlijnen kunnen ook uitstekend ingezet worden om symmetrie extra te benadrukken. Vaak is er dan sprake van meerdere lijnen, die samen lijken te komen in de verte (als de diepte dit toestaat). Dit werkt te gek, en je kunt er natuurlijk goed mee spelen (een persoon net buiten het midden zetten, bijvoorbeeld).

Zelf lijnen maken

Als er geen duidelijke zichtlijnen te vinden zijn, kun je ze ook proberen zelf te maken. Door bijvoorbeeld bewegend water te fotograferen met een lage sluitertijd, krijg je bewegingsonscherpte. Die melkachtige weergave volgt de richting die het water op stroomt. Met voldoende sluitertijd komen er dus lijnen tevoorschijn. Zo kun je alsnog je eigen lijnen in je foto creëren.

Benadruk de lijnen in de nabewerking

De lijnen mogen er in het eindresultaat van je foto best uitspringen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de lijn lichter te maken. Bij een weg of een rivier is dit wellicht makkelijker, Je kunt, in Photoshop, kiezen voor doordrukken en tegenhouden om selectieve delen van je foto donkerder of lichter te maken. Je kunt natuurlijk ook de omgeving iets donkerder maken. Zorg dat het niet onnatuurlijk wordt. 

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy