Het effect van perspectief en standpunt op je foto's

Effect van perspectief en standpunt

Aimée van Vuuren 14561

Het variëren met perspectieven en standpunten zullen al voor een heel ander beeld zorgen van je foto’s. Ook heeft het apparatuur dat je gebruikt invloed op het eindresultaat van je foto. In dit artikel wordt uitgelegd wat voor effect verschillende perspectieven, standpunten en apparatuur hebben op je foto’s.

Allereerst is het handig om te weten wat perspectief en standpunt precies betekenen.

Standpunt

Een standpunt is de fysieke positie van waar je de foto maakt oftewel de plaats vanaf waar je de foto maakt. Als je dus een foto maakt met een kikkerperspectief is je standpunt dus automatisch laag omdat je gaat bukken. Bij een vogelperspectief hoeft het overigens niet te betekenen dat je standpunt hoog is. Dit wordt later in het artikel uitgelegd.

Perspectief

Met perspectief bedoelen we de diepte van de foto. Het effect van een juist perspectief is dat de aandacht van de kijkers naar het onderwerpen in de foto’s wordt gebracht. Je hebt 3 soorten perspectieven: vogelperspectief, kikkerperspectief en daar tussen perspectief op ooghoogte. Je kruipt als het ware in de huid van een vogel of een kikker en laat de wereld zien vanuit hun oogpunt. Je kan er ook voor kiezen om op ooghoogte te fotograferen. Deze drie perspectieven worden verder uitgelegd in dit artikel.

Vogelperspectief

Bij vogelperspectief kijk je als het ware op de wereld neer zoals een vogel naar beneden kijkt. Je kijkt op het onderwerp dat je aan het fotograferen bent neer. Je gebruikt het vogelperspectief vooral wanneer je het gevoel wilt creëren van vrijheid en overzicht. Vogelperspectief kan voor een mooi effect zorgen bij landschapsfotografie en bij stadsaanzichten. We zien de wereld niet vaak op deze manier dus het kan bijzondere, interessante foto’s opleveren.

Overigens hoeft vogelperspectief niet te betekenen dat je standpunt heel hoog hoeft te zijn. Kleine onderwerpen op de grond zoals bloemen of huisdieren die je vanaf boven fotografeert noem je ook een foto met een vogelperspectief.

Kikkerperspectief

Als je het onderwerp van onderaf fotografeert, wordt dit het kikkerperspectief genoemd. Soms wordt het kikkerperspectief ook het kikvorsperspectief genoemd. Alles wat je vanaf dit standpunt fotografeert, kan worden gezien als het zicht van een kikker. Het standpunt is namelijk zo laag als een kikker.

Door dingen van onderaf te fotograferen laat je deze onderwerpen groter en indrukwekkender lijken. Als je dichter bij het onderwerp gaat staan en een lager standpunt neemt, wordt het onderwerp wat je fotografeert nog krachtiger.

Lees ook het artikel over de goede onderwerpen die je kan fotograferen vanuit kikkerperspectief.  

effect perspectief en standpunt, perspectief, standpunt, fotografieapparatuur, fotografie, gear

Foto: Kaique Rocha

Ooghoogte

Vanaf ooghoogte fotograferen is fotograferen op gelijke hoogte van je onderwerp. Ooghoogte is het perspectief dat tussen kikkerperspectief en vogelperspectief in zit. De gouden regel is: zorg dat alle onderwerpen boven ooghoogte ook boven de horizon uitkomen en vice versa.

Ooghoogte als perspectief in een foto gebruiken creëert een betrokken gevoel aangezien het lijkt alsof je contact maakt met het onderwerp.

effect perspectief en standpunt, perspectief, standpunt, fotografieapparatuur, fotografie, gear

Apparatuur

Je kan dus verschillende standpunten en perspectieven uitproberen maar het apparatuur dat je gebruikt om de foto’s te maken heeft ook effect op het perspectief. Een groothoeklens verbreedt het blikveld en een standaardlens benadrukt juist het blikveld van de ogen van een mens. Het gebruik van een bepaalde lens kan dus het perspectief dat je wilt gebruiken (zowel vogelperspectief als kikker- en ooghoogteperspectief) versterken.

Lees ook ons artikel met tips voor een betere compositie.

Het effect van perspectief en standpunt is geheel afhankelijk van welke je kiest. Je kan voor alle soorten fotografie kiezen voor een vogel-, kikker- of ooghoogteperspectief. Daarnaast heeft het ook te maken met de lenzen die je gebruikt. Het beste advies is om te blijven experimenteren met verschillende perspectieven en standpunten en kijken wat er werkt voor jou.

Tags: effect perspectief en standpunt, perspectief, standpunt, fotografieapparatuur, fotografie, gear

afbeelding van Aimée1

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée