Een laag perspectief

Amy Schutte 1563
Er is een hoop om aan te denken wanneer je aan het fotograferen bent. Hoe maak ik belichtingsinstellingen? Waar ga ik staan? Hoe zit het met de compositie? Vaak wordt perspectief nog wel eens over het hoofd gezien.

Veel fotografen lopen rond en zien dan een goed onderwerp. Of gaan er al op uit met een bepaald onderwerp in gedachten. Je maakt je instellingen of kiest de juiste automatische modus. Je maakt een compositie en drukt af. Wanneer je door je foto’s bladert, mist er als het ware iets. Je foto’s kunnen wat saai zijn en zelfs een beetje op elkaar lijken. Dat kan komen doordat je ze meestal vanaf ooghoogte maakt. Denk eens na over een ander perspectief, zoals dat van een kikker.

Kikkerperspectief

Het perspectief van een kikker is natuurlijk laag bij de grond. De wereld ziet er heel anders uit wanneer je deze laag bij de grond bekijkt. Het kan je foto dus in elk geval origineler maken. Het heeft wat oefening nodig, maar op een gegeven moment zit spelen met het perspectief ‘in je systeem’. En het kan zo de moeite waard zijn om eens op je buik te liggen. Het is het extra wasgoed waard! Het is soms gek om je camera op de grond te zetten, zeker wanneer er vuil of nattigheid ligt (gebruik dan een plastic tasje om eronder te leggen). Maar het levert een totaal ander beeld dan wanneer je ooghoogte had gekozen.

Instellingen voor een laag perspectief

Omdat het licht vanuit een andere hoek in je camera valt wanneer je laag bij de grond bent, kan het zijn dat je belichtingsinstellingen anders zijn dan wanneer je hetzelfde onderwerp fotografeert vanaf ooghoogte. Wanneer je laag bij de grond wil fotograferen kun je net zo goed je camera op de grond plaatsen. Heb je ook geen statief nodig! Wel zul je wellicht de hoek iets moeten aanpassen. Let wel op dat de grond min of meer recht is, anders moet je later de horizon aanpassen in de nabewerking en verlies je vaak wat van de randen van je foto.

Praktisch

Wanneer je je camera op de grond plaatst, wordt het lastig om nog door de zoeker te kijken. Je kunt natuurlijk plat op je buik gaan liggen, maar soms is het met je kin op de grond zelfs nog lastig. Als je camera een kantelbaar scherm heeft, helpt dat enorm. Zo kun je gewoon je scherm wat kantelen en in LiveView kijken wat er gebeurt. Heb je dit niet? Maak dan veel testfoto’s en stel de hoek steeds bij. Controleer ook of de scherpte op de juiste plaats ligt, door in te zoomen.

Wat zijn goede onderwerpen voor een laag perspectief?

Eigenlijk kun je bijna alle onderwerpen laag bij de grond fotograferen. Kleine dieren zijn sowieso goed vanaf kikker perspectief vast te leggen, omdat je de foto dan op ooghoogte maakt. De kijker maakt zo automatisch meer ‘contact’ met het dier. Ook bij het fotograferen van kinderen is het leuk om eens laag te gaan. Je ziet de wereld zoals zij die zien! Maar ook bij onderwerpen waar het misschien minder voor de hand ligt, is het leuk om dit perspectief eens te kiezen. Een straatfoto kan bijvoorbeeld heel leuk worden. Als er veel mensen zijn, lijkt het een wirwar van benen. Of een landschapsfoto. De voorgrond zal ineens veel meer aandacht trekken, dus probeer een interessante te kiezen. Misschien kun je spelen met hoe het licht erop valt, of kies mooie beplanting of mooie rotsen. Je foto wordt totaal anders dan vanaf ooghoogte, het verhaal dat je vertelt verandert. Let er wel op dat bij een kikkerperspectief onderwerpen die laag bij de grond zijn, groter lijken. Ze bevinden zich immers dichterbij de lens. Maar daar kun je juist mee spelen.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy