De basis: kikker- en vogelperspectief

De basis: kikker- en vogelperspectief

Kim Sieders 6665
Als beginnend fotograaf zul je waarschijnlijk je meeste foto’s in dezelfde positie maken. Rechtop, met je ellebogen langs je borst en je camera tegen je neus geplakt. Maar een ander perspectief kan je foto’s net even dat beetje extra geven. Probeer daarom eens te werken met kikkerperspectief (kikvorsperspectief) of vogelperspectief!

Kikkerperspectief

Wanneer je fotografeert met een kikkerperspectief (of officieel kikvorsperspectief) bevindt het oogpunt zich onder het voorwerp. Je hebt dus een laag camerastandpunt, waardoor je onderwerp groter of langer lijkt en de horizon zich laag aan de hemel bevindt.kikkerperspectief

Vogelperspectief

Het vogelperspectief is juist het tegenovergestelde. Het oogpunt bevindt zich hier boven het voorwerp. Er is een hoog camerastandpunt waardoor het onderwerp kleiner lijkt en de horizon hoger in beeld zit.

In de praktijk

Om te fotograferen met kikkerperspectief of vogelperspectief hoef je echt niet zo laag bij de grond als een kikker te zijn, of hoog in de lucht als een vogel. Zolang de camera zich maar boven of onder het onderwerp bevindt, zul je al leuke en creatieve resultaten kunnen behalen met deze technieken!

Wanneer gebruik je welk perspectief?

Wanneer je vogelperspectief of kikkerperspectief wilt gebruiken moet je je altijd bewust zijn van de vervormingen die optreden. Bij een hoog camerastandpunt lijkt het onderwerp kleiner en smaller. Daarom raden veel portretfotografen aan om je camera altijd iets te kantelen bij een portret. Door het minimale vogelperspectief zal de geportretteerde net iets smaller ogen! Een kikkerperspectief laat je onderwerp echter groter lijken, wat de meeste mensen juist liever niet willen. Modellen in modeseries kunnen hierdoor echter nóg langer lijken en krijgen zo meer status. Bedenk dus goed wat voor effect een bepaald perspectief zal hebben voordat je besluit te gaan werken op ooghoogte, kikkerperspectief of vogelperspectief!

 

afbeelding van Kim Sieders
Door: KimSieders

KimSieders |

22, fotografe, studente.

Bekijk alle artikelen vanKim