5 straatfotografie tips van een pro

Sterre Hartjes 205
Straatfotografie is erg leuk en mooi, maar het kan heel erg lastig zijn. Straatfotograaf Kenneth Hines Jr. deelt zijn tips voor de beste straatfotografie.

 

1. Prime-objectieven

Bij gebruik van primes (objectieven met een vaste brandpuntsafstand) wordt je gedwongen om zelf als fotograaf te bewegen waardoor je echt deel gaat uitmaken van de foto. De kwaliteit van de foto wordt beter op verschillende vlakken. Vooral omdat prime objectieven het verhaal achter de foto anders maken. Daarnaast zijn de meeste primes erg lichtsterk, wat gunstig is bij straatfotografie.

2. Instellingen

Hines fotografeert altijd met diafragma als prioriteit. In de video vertelt hij dat hij vaak wisselt tussen de straten van New York en de metro. Hij wilt geen tijd verliezen bij het fotograferen door het instellen van zijn camera. Hines maakt geen gebruik van een statief bij zijn straatfotografie. Hij vertelt over een foto die hij heeft gemaakt op Grand Central New York. Hier heeft hij heel simpel zijn camera op een randje gezet om te kunnen fotograferen met een lange sluitertijd.

Lees ook: Beste camera instellingen portretfotografie

3. Kijk om je heen

Kijk goed om je heen op straat. Kijk wat voor weer het is, hoeveel mensen er zijn en of er daartussen nog opvallende mensen zijn. Hines vertelt dat hij vaak een foto in zijn hoofd heeft maar het juiste onderwerp niet op de juiste positie staat. Hij scant de straat en wacht tot dat zijn onderwerp op de plek is aangekomen die hij van te voren had bedacht. Als hij iemand ziet op straat en die gaat de andere kant op dan dat hij had gehoopt, jammer dan, volgende keer beter.

4. Je hoeft geen perfectionist te zijn voor straatfotografie

Focus is niet het enige waar je op hoeft te letten. Als de foto krachtig genoeg is maakt de scherpte niet zo veel uit. De fotograaf laat twee voorbeelden zien van 'mislukte' foto's. Op de eerste foto wilde hij focussen op de man op de voorgrond. In plaats daarvan focuste zijn camera op de mensen op de achtergrond. Geen paniek, want de foto is - juist daarom - fantastisch geworden. Ook de tweede foto is niet helemaal scherp maar dat maakt de foto niet slechter. De blik die de vrouw geeft zegt genoeg om de foto af te maken.

5. Visualiseer je straatfotografie

Maak de foto, maar bedenk altijd nog dat er nabewerking bij komt. Bij het maken van je straatfoto is het slim om alvast te bedenken hoe je je foto gaat bewerken. Bij het maken van de foto van een trein bedacht hij gelijk dat hij de zonsondergang, de trein en de lichten van de trein de aandacht zouden kregen bij het bewerken. De rest van de foto is eigenlijk een soort van accessoire voor zijn straatfotografie, vindt Hines.

Volg Kenneth Hines op Instagram en Facebook en neem een kijkje op zijn website