Beste camera instellingen portretfotografie

Beste camera instellingen portretfotografie

Eefke Burg 2189
Fotograaf Craig Beckta maakt prachtige portretfoto’s en deelt op zijn YouTubekanaal veel geheimen over hoe je de beste foto’s kan maken. Dit keer geeft hij een aantal tips over hoe je tot de beste portretfotografie kan komen: zowel in natuurlijk licht als flitslicht.

Lees ook: Wandrd Duo beste reisfotografie rugzak van 2019?

Beste camera instellingen portretfotografie met natuurlijk licht

De fotograaf deelt in zijn video veel verschillende voorbeelden van zijn werk waarin hij laat zien wat het effect is van bepaalde camera instellingen bij portretfotografie. Hij fotografeert hier veelal met zijn Nikon D850 met zijn Nikon 105mm objectief met een diafragmawaarde van f/1.4. ‘Een algemene regel die ik graag wil benadrukken is dat je sluitertijd dubbel zo lang moet zijn als je brandpuntsafstand.’ De sluitertijd kan uiteraard langer zijn, maar dat is de minimale sluitertijd die je moet hanteren. Verder vindt de fotograaf het belangrijk dat je aan de slag gaat met een minimale waarde voor ISO, dan presteert de camera over het algemeen op zijn best.

‘Wil je scherpe foto’s, dan is het goed om te weten dat een foto vaak scherp is als je een diafragma hanteert dat twee tot drie stops hoger is dan het maximale diafragma. Als je ergens tussen de f/6 en f/11 zit, zit je bij de meeste camera’s goed,’ vertelt de fotograaf. ‘Het kan echter zo zijn dat je een ander diafragma wil hanteren, vanwege het effect dat je dan krijgt. Zelf maak ik vaak gebruik van f/1.4.’

Lees ook: Tiener gedood door trein tijdens maken foto's

De fotograaf geeft voor de belichting de tip dat je het beste kan kijken naar je histogram. Zorg dat de lijn vooral aan het einde hoger uitloopt, maar dat je zorgt dat de eind van de lijn ook zichtbaar is. Als deze wordt afgesneden, dan is jouw afbeelding overbelicht.

Beste camera instellingen portretfotografie flitslicht

Ook bij flitslicht is het zo dat je een zo laag mogelijke ISO-waarde hanteert. Verder is het belangrijk dat de sluitertijd dubbel zo lang is als de brandpuntsafstand, om veilig te zitten. Sommige flitsers hanteren een maximale synchronisatiesnelheid. Ga je hierboven zitten, dan zie je een zwarte balk door je beeld. Let er dan ook op dat je er niet boven gaat zitten.

In de video komen nog veel meer voorbeelden aan bod waarin de fotograaf de beste camera instellingen laat zien bij portretfotografie en kan je zien hoe de fotograaf het aanpakt. Bekijk de volledige video dan ook hieronder.

 

 

afbeelding van Eefke Burg
Door: EefkeBurg

EefkeBurg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen vanEefke