Straatfotografie: het kan altijd beter!

Straatfotografie: het kan altijd beter!

Liesbeth Wesdijk 592
Het echte leven, puur en ongeregisseerd vastleggen; dat is het doel van straatfotografie. We geven je een aantal tips om prachtige foto's te maken.

Straatfotografie kun je overal beoefenen en je hoeft er niet eens ver voor te reizen. Je kunt mensen en situaties stiekem op de foto nemen of je kunt, voor een intiemer portret, toestemming vragen om te mogen fotograferen. Het doel is om emotie, menselijkheid en de karakters van je hoofdpersonen vast te leggen. Geen gemakkelijke opgave, daarom helpen we je hiermee.

Welke lens?

Welke lens je meeneemt is altijd één van de belangrijkste factoren voor een fotograaf. Misschien ben je geneigd om je telelens mee te nemen, maar dan heb je de kans dat je als een gluurder overkomt. Gebruik een groothoeklens en zorg ervoor dat je deel uit gaat maken van de mensen in de straat. Gedraag je onopvallend en discreet. Misschien werkt een compactcamera in dit geval beter dan een flinke DSLR.

Camera-instellingen

Fotografeer het liefst in de AV of A mode, waarbij je het diafragma en de ISO handmatig selecteert. Je camera regelt de sluitertijd. Zet je diafragma op een hoog f-getal (f/16) en je ISO tussen de 200 – 400. Je sluitertijd zal nu zo rond 1/200 sec liggen als het licht genoeg is. Als je sluitertijd te traag is en je dus bewegingsonscherpte zult krijgen, verhoog dan je ISO en/of je diafragma.

Kom dichtbij

Met een groothoeklens ben je verplicht dicht bij je onderwerp te komen. Hiermee breng je ook de emotie en het karakter van het onderwerp beter in beeld. Observeer alles goed wat er om je heen gebeurd, kijk of er iets interessants gebeurd of gaar gebeuren. Jouw oplettendheid zorgt voor de beste foto's. Als de afbeelding niet is wat je er van verwachtte, ga dan nog dichter naar je onderwerp toe. Gebruik je voeten om in te zoomen.

Neem je camera altijd mee

Bij straatfotografie krijg je geen tweede kans: het gebeurt hier en nu, dus zorg dat je voorbereid bent en klaar staat om alles vast te leggen. Waar je ook naar toe gaat, neem altijd je camera mee en houdt hem bij de hand. Je camera moet een verlengstuk zijn van jezelf.

Negeer het stemmetje in je hoofd

Sommige mensen zijn bang dat ze in de problemen zullen raken als ze stiekem foto's van mensen maken. Of dat er zelfs ruzie van komt of met de politie zal worden gedreigd. Maak je daar geen zorgen over, als jij je raar en verdacht gedraagt omdat je je ongemakkelijk voelt, zul je echter wel opvallen. Wees dus ontspannen en relaxed. Ga lekker ergens op een terrasje zitten en laat de fotomomenten naar jou toekomen.

Schiet vanuit je heup

Fotograferen bedoelen we hier dus uiteraard mee. Als je je echt ongemakkelijk voelt met de lens voor je oog, fotografeer dan heel onopvallend vanuit je heup. In het begin zal dit voor je gevoel heel onhandig zijn en zullen de resultaten misschien nog niet geweldig zijn, maar als je maar genoeg oefent wordt dat vanzelf beter.

Fotografeer 's nachts

In het donker fotograferen in een drukke stad levert unieke beelden op. Zet wel je ISO hoger en kies voor een langere sluitertijd. Misschien moet je zelfs een statief gebruiken om geen bewegingsonscherpte te krijgen. Ga op zoek naar interessante lijnen, schaduwen en composities om vast te leggen.

Buiten de gebaande paden

Denk eens anders dan anders bij straatfotografie. Je hoeft niet perse mensen in beeld te nemen, er zijn nog genoeg andere mogelijkheden. Transportmiddelen, dieren of straatborden kunnen ook leuke objecten zijn.

Kwaliteit is minder belangrijk

Dit zal vast niet iedereen met me eens zijn, maar in straatfotografie is kwaliteit minder belangrijk dan het beeld, het verhaal die je vast wilt leggen. Je hebt nu eenmaal niet altijd de tijd zoals bij landschapsfotografie om de kwaliteit van je foto te perfectioneren. Compositie, licht, drama en het verhaal zijn in dit geval belangrijker dan scherpte of een beetje ruis in je foto.

Alleen als je het leuk vindt

Straatfotografie is niet ieder z'n ding. Als je het niks vindt: vooral niet doen want je foto's zullen nooit geweldig zijn. Doe waar je lol in hebt en heb lol in wat je doet, daar gaat het om.

Straatfotografie is een hobby waarbij je lekker buiten komt en een manier om nieuwe mensen te ontmoeten en misschien interessante verhalen te horen of te beleven. Je leert observeren en dingen in een ander perspectief te zien. Heb jij ook een prachtige foto gemaakt van het leven op straat, net als Esther van Lottum, plaats hem dan in onze gallery. Wil je meer lezen over straatfotografie, lees dan hier of hier eens.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth