Witbalans: wat is Tungsten?

Amy Schutte 3833

Elke camera heeft de mogelijkheid om uit verschillende witbalans-instellingen te kiezen. Wanneer je door de witbalans instellingen gaat in je camera, kom je een aantal voorinstellingen tegen. Eén daarvan is Tungsten. Beetje een gekke naam, voor een witbalans. Wat het precies is leggen we aan je uit.

Witbalans

Onze hersenen stellen zelf de witbalans in. Een wit vel papier ziet er binnen wit uit, maar buiten ook. Maar binnen en buiten heb je verschillende kleuren licht. Gewoon zonlicht is bijvoorbeeld wit licht, wat eigenlijk alleen maar wil zeggen dat het alle kleuren uit het kleurenspectrum bevat. Gloeilampen zijn roder en buitenlicht is vaak blauwer, afhankelijk van het tijdstip. Onze hersenen stellen zelf het verschil bij zodat we zowel binnen als buiten het witte vel papier als wit zien.

De camera heeft geen hersenen, maar die registreert gewoon het licht dat binnenkomt. Alles wat in je foto wit hoort te zijn, moet natuurlijk ook als wit weergegeven worden. Is dit niet het geval? Dan spreekt men van een kleurzweem. De kleurzweem verklaart ook gelijk waarom je foto soms blauwer of roder uitvalt dan de werkelijkheid is

De witbalans corrigeert meteen de sfeer in de foto. Elke instelling heeft zijn eigen sfeer. Zo geeft de instelling 'TL-licht' een koele, blauwige kleur over de foto, terwijl de instelling 'bewolkt' meer voor een warme, gelige sfeer zorgt.

Aanpassen

Witbalans is dus erg bepalend voor de sfeer in de foto. Je kunt hier ook creatief gebruik van maken en bijvoorbeeld zonsondergangen extra sfeer geven. Controleer daarom altijd of de witbalans naar je eigen wens is. AWB (Automatische Wit Balans) werkt meestal prima, maar kan soms de sfeer juist verpesten. Wil je bijvoorbeeld de sfeer overbrengen van een etentje bij kaarslicht, dan zal de AWB de hele setting blauwer maken. Wit is immers geler in kaarslicht, maar dat past juist goed bij de sfeer die je in je foto wil. Maak je je foto's in RAW dan is het achteraf in de RAW-converter ook nog aan te passen.

Zelf instellen

Vind je de automatische witbalans instelling niet goed, dan kun je zelf kiezen met vooraf bedachte instellingen op je camera. Daarin zijn een aantal van de meest voorkomende lichtomstandigheden opgenomen. Deze instellingen kun je overigens niet kiezen als je camera op volledig automatisch staat ingesteld. Op Manual of de voorinstellingen P, M, S of A gaat dat wel.

Vooringestelde witbalans-instellingen:

  • Tungsten (kunstlicht)
  • White Fluorescent (Fluoriserend)
  • Daylight (daglicht)
  • Cloudy (bewolkt)
  • Flash (flits)
  • Shade (schaduw)
  • Auto (automatische WB)
  • Custom (zelf instelbaar)

Wat is Tungsten dan precies?

Tungsten is het materiaal waaruit de gloeidraad van lampen gemaakt is, wolfraam. Maar met de term wordt dus ook de witbalans van kunstlicht aangeduid.

Tungsten film werd oorspronkelijk geïntroduceerd om waarheidsgetrouwe kleuren te geven voor fotografen die binnen schieten onder lichtomstandigheden van de studio — Tungsten lichten hebben een veel lagere kleurtemperatuur dan daglicht (ongeveer 3200 kelvins. Daglicht heeft een kleurtemperatuur van gemiddeld 5500K. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe koeler het licht.).

Het is gemaakt voor geel-oranje omstandigheden en zal deze dus bijstellen naar wit. Gebruik je de Tungsten voorinstelling van de witbalans, dan betekent het dus dat je een blauwe gloed over je foto’s krijgt. Het koelt het licht als het ware af. Om een warme sfeer aan je foto te geven, is de Tungsten voorinstelling dus niet aan te raden. Wil je daarentegen een donkere, sfeervolle avond/nachtfoto maken? Dan is de Tungsten voorinstelling misschien wel een toevoeging.

RAW

Maak je foto’s in RAW, zeker als je gaat experimenteren met verschillende witbalansen. Je kunt het dan altijd nog aanpassen achteraf. Onderschat de invloed van witbalans niet, want het kan de sfeer van een foto totaal anders maken.
 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy