Het fotograferen van rook

Het fotograferen van rook - zo doe je dat

Redactie digifoto Starter 7768

Prachtig hè, die mystieke foto’s met rook tegen een donkere achtergrond. En eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk. Probeer het zelf met onderstaande tips!

Wat heb je nodig?

 • Een camera
 • Een statief
 • Wierook en lucifers of een aansteker
 • Een zwarte doek
 • Een reflector
 • Een lamp
 • Een externe flitser met verlengsnoer of draadloos

Maak je setting

 • Hang het doek ergens op, het liefst zo glad mogelijk, zonder kreukels.
 • Zet de wierook ergens in en plaats het ca. 30 – 50 cm. voor het doek op een tafel. Nog niet aansteken.
 • Zet de lamp zo neer dat het licht direct op de top van het wierookstokje schijnt. Dit licht heeft geen invloed op de foto verder.
 • Plaats de externe flitser tegenover de lamp, deze moet ook gericht zijn op de top van de wierook. De flitser mag niet op de achtergrond gericht zijn.
 • Plaats de reflector (of een vel wit karton, dit werkt ook prima) direct tegenover de flitser. Het licht van de flitser zal dan weerkaatst worden.
 • Let er op dat het in de kamer niet tocht, dus sluit alle ramen en deuren.
 • Doe de gordijnen dicht en doe alle overige lampen uit.

 

Het beste kun je fotograferen in RAW, zodat je later meer kunt bewerken aan b.v. de witbalans en belichting.
Stel je diafragma in rond f/8 zodat alle rook scherp is. De sluitertijd is afhankelijk van de synchronisatiesnelheid van de flitser. Meestal is dit 1/200 of 1/250.
De ISO moet op 100 staan, zodat je geen ruis krijgt. Eventueel kun je ook nog experimenteren met je witbalans, hoewel dit niet nodig is als je in RAW fotografeert.

Om de afbeelding scherp te stellen, plaats je je camera op het statief en stel je scherp op de punt van de wierook. Aangezien de rook vanaf dit punt komt, zorgt dit ervoor dat de foto scherp is. Zodra je dit hebt gedaan, zorg je ervoor dat je focusring op handmatig wordt geschakeld en kantel je je camera iets omhoog en naar links, waar de rook van de wierook zal stijgen. Je wilt ervoor zorgen dat je de wierookstok nergens in het kader kunt zien. Als je niet precies weet hoe dit werkt, kun je blijven scherpstellen op de top van de wierook en dit later bewerken.

De foto maken

Steek de wierook aan. Kijk door je zoeker of je alle rook goed in beeld hebt en pas eventueel de stand en instelling aan. Maak een paar testopnames en pas als dat nodig is de flitsintensiteit aan. Je kunt lichtjes blazen om de rook te laten bewegen. of een tweede wierookstokje toevoegen om ingewikkelder rookontwerpen te maken. Maak zoveel foto’s als je wilt, doordat de rook telkens van vorm verandert, weet je nooit wat je precies vastlegt.

 

Nabewerking

Nu wordt het pas echt leuk. Open je foto in b.v. Adobe Photoshop en start het nabewerken. Door je contrast, niveau’s en curves aan te passen krijg je meer diepte in het beeld.

Wil je gekleurde rook? Maak dan een nieuwe laag aan. Klik op het verloopgereedschap en maak vervolgens je eigen verloop met de gewenste kleuren. De kleuren zullen alleen op de witte rook verschijnen en niet op de zwarte achtergrond. Eventueel kun je het geheel nog heftiger maken door tint / verzadiging toe te passen.

Zijn er bepaalde gedeeltes van de rook die je niet mooi vindt? Maak dan een nieuwe laag aan en penseel met een zachte brush voor het beste resultaat in zwart over je afbeelding tot je tevreden bent.

En gekleurde rook op een witte achtergrond? Ook dat kan. Ga naar Afbeelding > Aanpassingen > Omgekeerd en maak een negatief van de afbeelding. Als de achtergrond niet helemaal zuiver wit is, kun je dat herstellen met Niveaus / Curves.

Je kunt heerlijk je fantasie laten gaan met rook fotograferen. Als wierook niet genoeg is kun je ook gekleurde rookbommen gebruiken, maak dan alleen wel een set buiten, doe dit niet binnen in huis. De mogelijkheden zijn eindeloos! Heb je een mooie rookfoto gemaakt? Deel die dan in de gallery, net als deze prachtige foto van Jan van Kleij.


 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van jorn.gijzen_95694

Leuk artikel... Ben er deze week ook mee slag gegaan en is erg leuk. Met deze tips ga ik het zeker nog een keer proberen. Check jorngijzen.com/abstract voor de resultaten... Zal ze bij gelegenheid ook nog uploaden hier in de galerij. Mvg Jorn Gijzen.

afbeelding van jorn.gijzen_95694

Deze afbeelding had ik al geupload:
https://www.digifotostarter.nl/gallery/alle-categorieen/meest-recent/151488-purple-smoke

Check meer rookfoto's op:
jorngijzen.com/abstract

Mvg Jorn Gijzen

afbeelding van Jasper van Bladel

Mooi resultaat Jorn! Groeten, team digifoto Starter

afbeelding van jorn.gijzen_95694

Dankjewel Jasper. Was ook leuk om te doen. Kun je inderdaad creatieve effecten mee bereiken. Mvg Jorn