Een externe flitser gebruiken

Amy Schutte 1172
Vaak krijgen we het advies om de popup flitser van je camera achterwege te laten. In plaats daarvan zouden we het eens met een externe flitser moeten proberen. Maar dat klinkt ingewikkeld!

Hoewel het wellicht ingewikkeld klinkt, en er ook best ingewikkelde setups gebruikt worden door fotografen, kan het gebruik van een externe flitser heel eenvoudig zijn!

Waarom geen popup flitser?

De pop-up flitser komt omhoog uit je camera wanneer je deze activeert. De flitser klapt recht omhoog en is niet beweegbaar. Een externe flitser is een los apparaat, dat niet standaard bij je camera wordt geleverd. Deze kun je op je camera schroeven, met behulp van de flitsschoen die zich aan de bovenkant van je toestel bevindt, of los van de camera plaatsen. In tegenstelling tot de pop-up flitser kun je de reportageflitser kantelen, zowel naar boven of beneden als naar de zijkant. Bovendien heeft een reportageflitser vaak meer capaciteit, oftewel een hogere flitsintensiteit dan de ingebouwde flitser. Met een pop-up flitser kun je vrijwel alleen direct flitsen, met een reportageflitser kun je zowel direct als indirect flitsen.

Wanneer je direct flitst, staat het flitslicht recht op het onderwerp gericht. Het licht komt recht van voren en is niet gefilterd, dus in de meeste gevallen heb je te maken met erg hard licht. Er kunnen harde schaduwen ontstaan achter het onderwerp, en het onderwerp is vaak te fel belicht ten opzichte van de omgeving. Als het onderwerp iets gekanteld is en niet glad van vorm is, dan vormen zich harde schaduwen. Maak je bijvoorbeeld een portret, dan kan de neus een harde schaduw geven wanneer het gezicht van je model iets gekanteld is. Direct flitsen wordt dan ook meestal ontmoedigd, vaak is het resultaat te hard en daardoor niet zo mooi.

Hoe gebruik je een externe flitser

Om succesvol te flitsen met een externe flitser heb je een aantal dingen nodig:

  • Een camera
  • De losse flitser
  • Een manier om de flitser met de camera te synchroniseren
  • Iets om de flitser op te zetten

Wanneer je de flitser op de flitsschoen bevestigt, is het makkelijk om deze af te laten gaan. Dat gebeurt wanneer je afdrukt. Maar wanneer je de flitser los gebruikt, om bijvoorbeeld van de zijkant in te flitsen, is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Er zijn eenvoudige kabels verkrijgbaar om deze communicatie mogelijk te maken, of duurdere draadloze apparatuur. Sommige systemen werken op een sensor waarbij de pop up flits het signaal geeft aan de externe flitser om af te gaan. Beide werken en het is afhankelijk van je budget en de ruimte die je nodig hebt (een kabel kan een beperking zijn) welke voor jou het handigst is.

Je kunt de flitser op een statief zetten, maar je kunt ook iemand vragen om de flitser vast te houden. Of de flitser op een andere manier bevestigen, afhankelijk van je eigen handigheid en creativiteit.

Omgevingslicht en flitser

Hoe je de flitser instelt (lees hier meer over TTL), is afhankelijk van het resultaat dat je wil behalen. Maak eerst je instellingen zoals je die zou maken zonder het gebruik van een flitser, afgaande op het omgevingslicht. Bij een zonsondergang foto met tegenlicht zou dat dan bijvoorbeeld betekenen dat je onderwerp slechts een silhouet is. Richt je dus op het omgevingslicht en maak je instellingen gebaseerd op de sfeer die je wil creëren. Nu ga je de flitser gebruiken om het onderwerp goed te belichten. Zo heb je de sfeer van het omgevingslicht met een goed uitgelicht onderwerp. Hoe donkerder de omgeving, hoe dramatischer het effect. Bij een lichte omgeving is het flitslicht eerder een nuance (die nog steeds erg mooi kan zijn!)

Het gebruik van een flitser is, net als zoveel in de fotografie, een kwestie van trial and error: uitproberen, en niet bang zijn om te falen!


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy