Reportageflitsers, richtgetal en TTL

Amy Schutte 2176
De meeste camera’s hebben een ingebouwde flitser. De meeste fotografen zullen je afraden die ingebouwde flitser te gebruiken. Je kunt deze namelijk niet instellen of richten. Het licht is daarom bijna altijd te hard. Met een reportageflitser kan dat wel, en je kunt deze ook bouncen op een wit oppervlak, om het licht zachter te maken.

Vaak zul je de term TTL tegenkomen wanneer het gaat over externe flitsers. Wat is dat en waarom is het zo belangrijk?

Wat is TTL

Vroeger moest je de flitser handmatig instellen. Je moest dus de afstand van de camera tot het onderwerp inschatten en de flitssterkte daarop aanpassen. Met TTL gaat dat automatisch. TTL staat voor “Through The Lens” en wil zeggen dat de camera het flitslicht meet dat door de lens komt, waardoor de juiste belichting kan worden bepaald. De camera geeft de flitser opdracht om net voor het maken van de opname een zogenaamde voorflits te geven. De camera meet de reflectie hiervan, eigenlijk net zoals de belichtingsmeting.  Zo communiceert de camera met de flitser over het flitsvermogen en bepaalt de flitser eigenlijk samen met de camera op welke sterkte deze moet vuren. Dit hele proces gaat razendsnel en je merkt hier nauwelijks iets van.


Brandpuntsafstand

Veel objectieven hebben een zoomfunctie. Het is handig als je dan een flitser hebt die ook ‘mee zoomt’, vooral de betere flitsers hebben deze functie.  De flitser past zich dan automatisch aan en de hoek van het flitslicht verandert wanneer je zoomt. De zoomfunctie is vaak gemaximeerd tot ongeveer 100 mm.  De millimeters van de brandpuntsafstand die je gebruikt staan meestal ook weergegeven achterop het flitser display, dus dit kun je op die manier controleren.

Richtgetal

De kracht van een flitser wordt aangegeven door middel van het richtgetal. Het richtgetal geeft de afstand in meters aan waarop het onderwerp zich kan bevinden bij diafragma 1 op 100 ISO. Hoe hoger het richtgetal, hoe krachtiger de flitser. Zo kan een flitser met richtgetal 43 een onderwerp belichten op 43 meter afstand als de camera staat ingesteld op diafragma 1 en 100 ISO.Nu hebben de meeste objectieven geen diafragma 1, maar beginnen een paar stappen hoger. Per stap in de diafragma reeks moet je de afstand dan delen door 1,4.

Diafragma 1.0 = 43 meter
Diafragma 1.4 = 30,7 meter
Diafragma 2.0 = 21,9 meter
Diafragma 2.8 = 15,7 meter
Diafragma 4.0 = 11,2 meter


Heb je dus een objectief met een maximale diafragmaopening van 4.0, dan kun je met een flitser met richtgetal 43 nog tot ruim 11 meter ver flitsen.Door gebruik te maken van hogere ISO waardes is het mogelijk om het richtgetal te vergroten. Met elke verdubbeling van de ISO waarde wordt het richtgetal weer met factor 1,4 vermenigvuldigd.

ISO 100, Diafragma 4.0 = 11,2 meter
ISO 200, Diafragma 4.0 = 15,7 meter
ISO 400, Diafragma 4.0 = 21,9 meter
ISO 800, Diafragma 4.0 = 30,7 meter
ISO 1600, Diafragma 4.0 = 43 meter

Door de ISO waarde te verhogen kun je dus het bereik van je flitser weer vergroten.
afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy