Wat is slow sync flash?

Amy Schutte 1923
Met behulp van een flitser kun je gemakkelijk beweging bevriezen. Maar, je kunt de flitser ook gebruiken met lange sluitertijden. Terwijl lange sluitertijden juist bewegingsonscherpte aan je foto toevoegen. Het geeft een heel ander effect en klinkt ingewikkeld, maar dat valt erg mee. Slow sync flash is een kwestie van uitproberen, en dan kun je het als creatief effect op je foto’s toepassen.

Wat is slow sync flash precies

Bij slow sync flash combineer je het gebruik van een flitser met een lange sluitertijd. Het helpt om een scherpe foto van je onderwerp te maken waarbij je ook bewegingsonscherpte pakt of een donkere achtergrond. Je ziet eigenlijk twee foto’s door elkaar: door de langere sluitertijd en heftige beweging een onscherpe bewogen foto, met daaroverheen een scherpe flitsfoto. De beweging maakt de foto energiek, en het “flitsgedeelte” zorgt voor een haarscherp beeld.

Op welk moment flits je?

Dat is de grootste uitdaging aan deze creatieve manier van fotograferen. Normaal gesproken gaat de flitser af en is de sluiter maar kort open. De flits ‘vult’ het grootste gedeelte van die belichtingstijd. Maar nu is de sluiter veel langer open dan de duur van de flits. Wanneer je de flitser instelt om af te gaan wanneer de sluiter zich het eerst opent, stel je hem af op het ‘eerste gordijn’. Stel je de flitser in wanneer de sluiter zich weer sluit, dan heb je het over het ‘tweede gordijn’. Over het algemeen heeft het de voorkeur om te flitsen op het zogenaamde tweede gordijn: de flits gaat af, vlak voordat de sluiter weer dicht gaat. Maar het ligt aan de situatie.

Weinig licht

Je kunt voor slow sync flash kiezen als je een foto wil maken van een persoon (of meerdere personen) in slecht licht. Zou je je flits gebruiken met een korte sluitertijd, dan heb je een goed belichte foto van de personen, maar is de achtergrond waarschijnlijk zwart. Gebruik je de slow sync flash, dan kun je de mensen goed uitlichten en, dankzij de lange sluitertijd, ook de achtergrond redelijk bellcht in je foto krijgen. Dit werk alleen als de personen stil blijven staan, want anders ga je bewegingslijnen zien in de foto. Als je ernaar streeft om de achtergrond scherp te krijgen, dan zul je een statief moeten gebruiken. Omdat alles in deze foto stilstaat, maakt het niet uit of je de flitser instelt op het eerste of tweede gordijn.

Snelle beweging

Wanneer je deze techniek toepast op bijvoorbeeld sportfotografie, met snel bewegende onderwerpen, kun je bewegingsonscherpte in de foto krijgen. Hierdoor zie je de snelheid terug in de foto, die je niet zou zien wanneer je het onderwerp zou ‘bevriezen’. Bij deze manier van slow sync flash maakt het wel degelijk uit op welk moment je je flitser af laat gaan. Het tweede gordijn werkt het beste, omdat je het onderwerp dan aan het einde van de beweging bevriest. Op die manier vallen de bewegingslijnen als het ware achter hem. Zou je het onderwerp op het eerste gordijn belichten, dan zouden de lijnen van de bewegingsonscherpte voor hem komen te liggen, wat een vreemd effect kan geven. Het geeft het gevoel dat iemand achteruit beweegt, dus wanneer je een voorwaartse beweging in je foto wil vastleggen dan is het tweede gordijn aan te raden.Je hebt geen hele lange sluitertijden nodig om bewegingsonscherpte te krijgen, het onderwerp beweegt immers heel snel. Daarom kun je er, in sommige gevallen, mee wegkomen om uit de hand te fotograferen. Maar een statief geeft altijd een strakker resultaat.

Light painting

Met slow sync flash kun je ook lichtfiguren maken, met een lichtbron. Je kunt tegelijkertijd de persoon die dit doet (dat kun je ook zelf zijn) scherp in de foto hebben. In dat geval is het handig om flitser op het eerste gordijn in te stellen. De persoon poseert en heeft vervolgens de rest van de ingestelde sluitertijd over om figuren te maken met de lichtbron. Op die manier zit er geen vast moment aan het einde waarop geposeerd moet worden en dat dus perfect getimed moet zijn.

Slow sync flash is een leuke manier om creatieve foto’s te maken. Je kunt er mee spelen om te kijken wat de verschillende instellingen doen voor het eindresultaat.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy