Witbalans, hoe zit het?

Hoe zit het eigenlijk met de witbalans?

Redactie digifoto Starter 3034
Soms, als je lekker bezig bent met fotograferen en na een tijdje je foto's terugkijkt, kunnen je foto's een bijzondere kleur hebben. Alles heeft bijvoorbeeld een blauwe of gele gloed en ziet er erg onnatuurlijk uit. Dit heeft alles te maken met de witbalans. In dit artikel leggen we uit wat dat is, hoe je het kunt instellen en hoe je het achteraf goed kan zetten.

Het menselijke oog is een knap orgaan. Het ziet namelijk in elke lichtomstandigheid wat wit is. Camera's hebben daar wat meer moeite mee. Ze moeten kiezen wat ze als wit, en daarmee de neutrale kleur, zien en met behulp daarvan de rest van de kleuren inschatten. Verschillende soorten licht hebben namelijk een verschillende verdeling van de kleuren in het lichtspectrum (alle kleuren die zichtbaar zijn voor het menselijk oog). Zo is TL licht vaak wat aan de blauwe kant en hebben gloeilampen snel een oranje gloed. De waarde die de camera gebruikt noemen we de witbalans.
Hoewel de meeste camera's uitstekend de witbalans kunnen kiezen, kan het voorkomen dat het wat meer zelf in de hand wil hebben. Gelukkig hebben vrijwel alle camera's een aantal voorgeprogrammeerde opties die de meeste situaties dekken.

Witbalans
De witbalans kan een aanzienlijke invloed hebben op de uiteindelijke foto.

Aanpassen witbalans

Gelukkig is het heel eenvoudig om de witbalans achteraf aan te passen. Het enige punt is dat je dat wel in raw moet fotograferen. Het is ook mogelijk met jpeg-bestanden, maar in een zeer mindere mate en met duidelijk minder goede kwaliteit. Bij de meeste raw-bewerkingsprogramma's zit een menu met verschillende vooraf ingestelde witbalansen. Deze zijn ingesteld op de meest voorkomende lichtsituaties zoals bewolkt, zonnig en TL-licht. Mocht je het nog niet helemaal eens zijn met wat hieruit komt, dat kan je dat vaak nog aanpassen aan met een schuifje. Dit schuifje geeft de kleurtemperatuur weer, verschillend van koud (blauw) naar warm (oranje). Zo kan je snel de ideale kleurtemperatuur kiezen voor jouw foto. Ook hebben veel nabewerkingsprogramma's de mogelijkheid om op de foto aan te wijzen wat wit is. Met één druk op de knop kan je zo laten weten wat de neutrale kleur is en daar de hele foto op laten aanpassen.

Wil je meer weten over witbalans in nabewerking, dan kan je op deze pagina kijken.

Bekijk ook de workshop van vorige week: Hoe krijg je opdrachten.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie