Klein, kleiner, kleinst

Zo maak je betere macrofoto's

Redactie 2011
Macrofotografie is een bijzondere tak van fotografie. Door kleine onderwerpen zoals insecten of bloemen van heel dichtbij te fotograferen, kunnen er zeer veel kleine details zichtbaar worden. We geven je aan aantal tips en tricks om je op weg te helpen in deze kleine wereld.

Voor macrofotografie wil je graag je onderwerp zo groot mogelijk op de foto zetten. Dit is lastig, want veel lenzen kunnen niet van heel dichtbij scherpstellen. Om alsnog je onderwerp groot op de foto te kunnen zetten zijn er verschillende oplossingen bedacht. Zo heb je close-up filters, ook wel bekend als voorzetlezen, die je simpelweg voorop je lens schroeft. Deze werken als vergrootglas en zijn een vrij goedkope manier op te beginnen met macro-fotografie. Hou er wel rekening mee dat de kwaliteit van de foto's door deze ring zal afnemen.

Je kan ook een omkeerring kopen, waarmee je je lens kan omdraaien, extentiontubes kopen, waarmee je de afstand tussen de lens en de camera vergroot of investeren in een echte macrolens. Macrolenzen zijn speciale lenzen die het onderwerp 1:1 op je sensor weergeven. Waar de meeste lenzen het onderwerp  verkleinen wordt met een macrolens het onderwerp op de daadwerkelijke grootte weergegeven. Er zijn ook lenzen die het onderwerp twee of zelfs drie keer vergroten.macrofotografie

Statief

Als je hele precieze foto's wil maken is het erg van belang dat je de camera goed stil houdt. Kleine bewegingen worden bij macrofotografie al snel groot, waardoor je foto snel bewogen is. Een statief is een goede optie om je camera goed stil je houden.

Scherpstellen

Scherpstellen met autofocus zit er vaak niet in bij macrofotografie. Bij het gebruik van omkeerringen en extentiontubes werkt de autofocus vaak niet en mocht de lens nog wel zelf kunnen scherpstellen, heeft deze er vaak erg veel moeite mee. De lens is dan continu op zoek naar een goed punt en weten vaak niet lang op het juiste punt scherp te stellen. Daarom is het vaak verstandiger om handmatig scherp te stellen. Dit vergt enige oefening, maar kan een hoop frustratie schelen.

Goed zoeken

Wil je een leuk onderwerp voor je macrofoto's, dan zul je goed moeten zoeken. De beste objecten zijn natuurlijk erg klein en moeilijk te vinden. Kijk daarom goed om je heen en wees creatief. Bloemen en insecten zijn natuurlijk erg voordehand liggende onderwerpen, maar als je goed kijkt is bijna overal wel een leuk macro-onderwerp tegen.

En als je een foto macrofoto hebt gemaakt, vergeet hem dan niet in onze Lezersgallery te plaatsen, waar we zelfs een speciale categorie hebben voor macrofoto's.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie