Macrofotografie zonder macro objectief?

Amy Schutte 1457
Macrofotografie, waarin je vergrotingen maakt van kleine objecten en daarmee de wereld door heel andere ogen ziet, is enorm leuk en veel beginnend fotografen schaffen dan ook vrij snel hun eerste macro objectief aan. Maar, deze kunnen prijzig zijn. Een close up voorzetlens kan de oplossing zijn.

Macrofotografie is in principe het fotograferen van kleine dingen. De bedoeling is om details van dat ‘kleine ding’ zo groot mogelijk af te beelden. Een echte macrolens kan 1:1 afbeeldingen maken: het onderwerp is daadwerkelijk zo groot als op het signaal naar de sensor. Wanneer het beeld op sensor (of film, bij analoog) groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie. Is de sensor kleiner, dan spreken we officieel van close up. Maar, over het algemeen is de term ‘macro’ gebruikelijk voor alle sterke vergrotingen.

Waarom een voorzetlens

Objectieven zijn prijzige dingen, en dat geldt ook voor macro objectieven. Je hebt verschillende mogelijkheden, van zoomobjectieven met een macro stand, tot prachtige, dure macro objectieven die enorm lichtgevoelig zijn. Het belangrijkste kenmerk van een macro objectief is dat je van dichtbij scherp kunt stellen. Bij veel ‘gewone’ objectieven kun je niet zo dichtbij komen, of in elk geval kun je niet scherp stellen op het onderwerp. De minimale scherpstelafstand is in dat geval groter.

Close up (of macro) voorzetlens

Een close up voorzetlens is een lens die eruit ziet als een filter. Je kunt het voorop je objectief schroeven, mits je natuurlijk de goede diameter hebt (de diameter staat op de voorkant van elk objectief). Het is eigenlijk niets meer dan een soort vergrootglas, dat ervoor zorgt dat de brandpuntsafstand verkort wordt, waardoor je dichter bij het onderwerp kunt komen. De minimale scherpstelafstand wordt verkort, waardoor je van dichtbij iets kleins beeldvullend in beeld kunt nemen.

Welke voorzetlens

Het is handig om een voorzetlens te kiezen van de kwaliteit die overeenkomt met het objectief waarop je het wil gebruiken. Heb je een relatief eenvoudig kit objectief? Dan hoef je niet de duurste voorzetlens aan te schaffen. Heb je een objectief van hogere kwaliteit? Dan kun je beter wat meer aan je voorzetlens uitgeven, om de kwaliteit van je foto’s die het objectief je biedt te kunnen blijven waarborgen. De +1, +2, +3, +4 of +5 aanduiding bij de lens is de dioptrie, net als bij een bril. Hoe hoger het getal, hoe dichterbij je camera kan scherpstellen.

Beperkingen

Een macro voorzetlens is alleen te gebruiken voor macro. Je kunt niet verder weg scherpstellen, je foto’s zouden dan wazig worden. Bovendien is de kwaliteit doorgaans wel iets minder dan wanneer je een (goed) macro objectief gebruikt. De foto’s zijn vaak iets zachter, en door het toevoegen van een extra lens kunnen er meer lensafwijkingen optreden, zoals chromatische aberratie. Bovendien geven ze niet altijd de fijne wazige, bokeh achtergrond die macro objectieven wel kennen. Dat gezegd hebbende, wanneer je de beperkingen eenmaal kent en ermee om leert gaan, kan een close up voorzetlens fantastische foto’s opleveren.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy