Wat is eigenlijk een macrolens?

Amy Schutte 3173
Om mooie close up foto’s - macrofoto’s - te kunnen maken, heb je een macrolens nodig. Wat is dat eigenlijk?

Macrofotografie is in principe het fotograferen van kleine dingen, die in een foto vergroot worden. Het geeft ons een heel andere blik op de wereld. Om dit soort foto’s te maken, zou je een macrolens aan kunnen schaffen.

macrolens, macro objectief, lens, objectief

Wat is macro?

Eigenlijk is macrofotografie een soort extreme close up van kleine dingen, zoals insecten, waterdruppels of bloemen. De bedoeling is om details van dat ‘kleine ding’ zo groot mogelijk af te beelden. Een echte macrolens kan 1:1 afbeeldingen maken: het onderwerp is daadwerkelijk zo groot als op het signaal naar de sensor. Wanneer het beeld op sensor (of film, bij analoog) groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie. Is de sensor kleiner, dan spreken we officieel van close up. In de volksmond worden ze echter veel door elkaar heen gebruikt.

Macrolens

Bij en macrolens betekent de term macro dat je van dichtbij kan scherpstellen. Macrolenzen zijn, in tegenstelling tot normale objectieven, ontworpen om de beste prestaties bij zeer korte opname afstanden te leveren. Een macrolens kan op hele korte afstanden vanaf de frontlens scherpstellen: de afstand tussen de voorzijde van de lens en het onderwerp kan dus minimaal zijn. Maar dat is niet altijd relevant als je insecten of spinnen wilt fotograferen, want blijven meestal niet zitten als je te dichtbij komt. De brandpuntsafstand van de lens is dan ook belangrijk, en daarom hebben veel macrolenzen een grote brandpuntsafstand.

Brandpuntsafstand van je macrolens

De brandpuntsafstand is vaak de doorslaggevende factor: hoe dichtbij moet je komen? Je hebt macro objectieven in de categorie kort (35-60mm), mid-range (90-105mm), en lang (150-200mm). Korte macro objectieven zijn lichter en vaak voordeliger geprijsd. Het nadeel is dat je minder onscherpte in de achtergrond krijgt (bokeh) en dat je dichtbij moet komen.  Gaat het om stationaire onderwerpen zoals bloemen, postzegels en horloge mechanieken, waarbij je probleemloos dicht bij jouw onderwerp kunt komen? Dan is dit een prima brandpuntsafstand. Bij het fotograferen van dieren zoals insecten en reptielen kun je beter een objectief met een langere brandpuntsafstand kiezen, zodat je vanaf een wat grotere afstand kunt fotograferen. Macro objectieven met een lange brandpuntsafstand hebben vaak een prachtige, zachte bokeh. Daarentegen zijn ze zwaarder en vaak duurder om aan te schaffen. De middenklasse brandpuntsafstanden liggen daar, uiteraard, tussenin. 

macrolens, macro objectief, lens, objectief

Alternatief voor een macrolens

Je kúnt echter ook macrofoto’s maken zonder een macrolens. Het is misschien iets omslachtiger, en op den duur wil je misschien de investering wel maken. Maar je kunt zo wel eens uitproberen of macrofotografie iets voor jou is. Hier lees je hoe.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy