Macrofoto’s met je telefoon

Amy Schutte 1081
Voor het maken van mooie macrofoto’s heb je niet perse een chique DSLR nodig met een (duur) macro objectief. Het kan namelijk ook met de camera van je mobiele telefoon.

Dankzij de komst van camerafuncties in mobiele telefoons is fotografie veel toegankelijker geworden. Waar je eerst speciaal een toestel moest aanschaffen om te kunnen fotograferen, heb je nu al een device in huis waarmee dat kan. Bovendien is dat een apparaat dat je bijna altijd bij de hand hebt.

Macrofoto’s

Macrofotografie is echter een andere tak van sport. Dat is voor de echte hobbyisten, die goede (dure) spullen hebben. Of zelfs professionals. Toch? Nee hoor, dat hoeft niet.

Wat is macro

Macrofotografie is eigenlijk close-up fotografie. Je gaat heel dichtbij een onderwerp, zodat je allerlei details ziet die je op het oog niet zag. Vooral de natuur leent zich er goed voor, je ziet veel insecten en bloemen in macro. Het voordeel is dan ook dat je er niet perse voor op zoek hoeft naar mooie locaties, in je huis, tuin of balkon kun je al prachtige macrofoto’s maken. Je hebt er  normaal gesproken een macro objectief (of objectief met macro functie) voor nodig. Deze hebben een grote brandpuntsafstand maar kunnen wel dichtbij scherpstellen. Ook is een statief aan te raden, want door de vergroting wordt iedere beweging van het toestel ook enorm uitvergroot.

Macrofoto's met je telefoon

Om met je telefoon macrofoto’s te kunnen maken, heb je in principe een los lensje nodig, dat je op je telefoon kunt bevestigen. Sommige telefoons hebben een macrofunctie, maar je verliest daar snel kwaliteit. Een voorbeeld van zo’n lens is Olloclip, maar er zijn ook andere merken. Je hebt ze met verschillende vergrotingen. Welke je nodig hebt is afhankelijk van de onderwerpen die je wil fotograferen. Ga je bijvoorbeeld voor bloemen, waarbij je de gehele bloem nog wil kunnen zien in je foto? Dan is 7x of 10x vergroting waarschijnlijk geschikt voor jou. Wil je nog dichterbij, en meer een abstract soort foto maken? Dan kun je misschien voor nog meer vergroting kiezen. Zorg in elk geval dat je de juiste opzetlens kiest, die bij jouw model telefoon past. Vaak clip je de lens erop vast (meestal zonder hoesje), en als het niet goed past zit de lens misschien niet recht voor de camera.

Licht

Net als bij macrofotografie met een camera, of bij fotografie met je mobiele telefoon, is licht enorm belangrijk. Je kunt het beste overdag aan de slag gaan met je macrofoto’s, als er voldoende licht is. Wanneer de zon schijnt en je schaduwen op je onderwerp krijgt, kun je misschien je lijf gebruiken om het hele onderwerp in de schaduw te zetten. Zo voorkom je harde schaduwen en is het licht mooi egaal. Als het mogelijk is kun je wellicht ook je onderwerp iets verplaatsen, bloemen kun je wellicht wat buigen of draaien.

Scherptediepte 

Over het algemeen geldt voor deze lenzen; hoe sterker de vergroting, hoe kleiner de scherptediepte. Een kleiner gedeelte van de foto wordt dus scherp. Houd daar dus rekening mee, zowel bij de aanschaf als bij het fotograferen.

Met de camera van je telefoon kun je hele goede foto’s maken. Ook macrofoto’s! Niet alles in fotografie hoeft dus enorm duur te zijn.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy