Tips en tricks voor macrofoto’s

Amy Schutte 245
Met macrofotografie kun je alle kanten uit. Omdat onderwerpen uit de natuur te gek zijn voor deze vorm van fotografie, zitten we in een fijn seizoen voor macrofoto's.

Er zijn tal van onderwerpen geschikt voor macro fotografie. Met deze tips en tricks haal je het maximale uit je macrofoto’s.

Neem een achtergrond mee

Vooral bij natuurlijke onderwerpen heb je vaak een natuurlijke achtergrond. In veel gevallen prima, maar je hebt er zelf niet zoveel controle over. Om ervoor te zorgen dat je macrofoto’s eruit komen te zien zoals jij wil, kun je zelf achtergronden meenemen. Stel je wil een blauwe lucht als achtergrond voor je macrofoto’s van bloemen. Als de begroeiing achter je onderwerp hoog is, zit je dan aan een laag standpunt vast, waarbij je de camera enigszins omhoog richt. Neem je zelf een blauw vel, scherm of doek mee (ook nog in de tint die jij mooi vindt), dan heb je meer vrijheid.

Heb je scherptediepte onder controle voor macrofoto’s

Of je nu zelf je achtergrond meebrengt of gaat voor wat je onderweg tegenkomt, in de meeste gevallen wil je een onscherpe, bokeh achtergrond. Met een macrofoto's heb je al snel te maken met een kleine scherptediepte. Dat betekent wel dat je de scherpte precies op het juiste punt moet leggen, anders mislukt je foto. Zorg dat je de controle over de scherpte hebt, en weet hoe je diafragma opening de scherptediepte kan beïnvloeden.  

Een reflectiescherm

Wanneer je buiten, in de natuur aan de slag gaat, ben je overgeleverd aan de elementen. Het licht zal in elk geval deels van de zon afkomstig zijn. Je kunt dat verder invullen met een flitser, maar ook met een reflectiescherm (of beide). Hiermee kun je ht licht weerkaatsen en de tegenovergestelde kant van de lichtbron - de schaduwkant dus- verder uitlichten. Je kunt een reflectiescherm ook zelf maken van een kartonnen plaat met aluminium folie.

Dauw in je macrofoto

Om dauw te fotograferen, moet je vroeg opstaan. Maar er is een truc die sommige macrofotografen graag gebruiken. Een waterspray! Met een fijne spray (een mist) kun je mooie, kleine dauwdruppeltjes op je bloem of blad sprayen. Op elk gewenst tijdstip.

Door deze tips en tricks in te schakelen, heb je meer controle over je macrofoto’s. Een klein beetje smokkelen mag best, toch?


 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy