Test: Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM
Sigma heeft met de 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM een objectief dat om meerdere redenen interessant is als vervanging van een standaard kitobjectief. Allereerst heeft de Sigma een groter zoombereik, je hebt iets meer groothoek en ook een stukje meer telebereik dan een standaard 18-55mm. Een zogenaamde standaardzoom dus, een objectief dat veelzijdig is en zowel groothoek als tele biedt. Of je nu een landschap wilt fotograferen, of liever een portret, het kan allemaal.
Daarnaast kun je met de Sigma langer uit de hand fotograferen. Vrijwel alle kitlenzen hebben een maximaal diafragma van f/3.5-5.6. Doordat de Sigma een lensopening heeft van f/2.8-4 kan er tot wel twee keer zoveel licht door het objectief op de sensor vallen. Stel dat je met een kitlens een snelste sluitertijd kunt halen van 1/30 seconde, dan kan de Sigma tot wel 1/60 seconde halen. Dat kan het verschil zijn tussen een scherpe en een bewogen foto! Wil je met een kitlens vervolgens ook op 1/60 seconde kunnen schieten, dan zul je de iso-waarde moeten verhogen en krijg je meer ruis. De Sigma met zijn grote lensopening is dus handig voor situaties die voor je kitlens eigenlijk net te donker zijn. Daarnaast zorgt zo'n grotere lensopening ook voor een groter verschil tussen scherpe en onscherpe delen. Als je een portret maakt, dan kun je dus een onscherpere achtergrond krijgen dan met een standaard kitlens.
Afkortingen
De naam van de Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC OS Macro HSM staat vol met afkortingen. Wat betekenen ze precies?
- Sigma: de fabrikant van het objectief
- 17-70mm: het zoombereik van het objectief, waarbij 17mm de groothoekstand is en 70mm de ingezoomde telestand. Deel 70 door 17 en je krijgt het zoombereik te weten: 4,1 x zoom.
- DC: Sigma geeft met deze afkorting aan dat het objectief geschikt is voor camera's met een aps-c-sensor. Alle instap-dslr's hebben zo'n sensor. Het objectief is niet geschikt voor fullframe-camera's.
- Macro: Hoewel het geen echt macro-objectief is, kun je erg dichtbij scherpstellen met deze Sigma.
- OS: Deze afkorting geeft aan dat het objectief over optische beeldstabilisatie beschikt.
- HSM: Staat voor 'Hyper Sonic Motor', een snelle en stille scherpstelmotor die de autofocus voor zijn rekening neemt.
Stabilisatie
Wat ook helpt om langer uit de hand te fotograferen is de optische stabilisatie van de Sigma. Zo kunnen we met de stabilisatie ingeschakeld zelfs op 1/20 seconde nog goed uit de hand fotograferen, zelfs als we volledig inzoomen. Zetten we de stabilisatie uit, dan zijn alle foto's bewogen bij die sluitertijd. Je kunt tot wel vier keer langere sluitertijden halen met de stabilisatie ingeschakeld, een forse vooruitgang dus! Waar stabilisatie ook goed bij van pas komt, zijn macrofoto's. Je kunt met de Sigma bijzonder dicht op je onderwerp kruipen en flink inzoomen op kleine details. Bij het maken van macrofoto's heb je eerder dan bij gewone foto's last van trillingsonscherpte, stabilisatie (of een statief) is dan ook bijna onmisbaar.
Dankzij stabilisatie kun je langere sluitertijden gebruiken zonder dat je een statief nodig hebt. Zo hebben we bij deze foto een relatief lange (1/13s) gebruikt zodat de langsrazende auto's vervagen. Door de stabilisatie is de rest van de foto wél scherp.
Afwerking
Aan de afwerking van het objectief merk je ook dat de Sigma een trede hoger staat dan de standaard 18-55mm-kitlenzen. Sigma gebruikt mooie materialen die een goede kwaliteitsindruk achterlaten. Het objectief is flink zwaarder dan een kitlens, maar op zich zelf niet eens heel veel groter. Wel is de diameter van het objectief een stuk groter, er moeten filters gebruikt worden van 72mm. De zoomring is groot en laat zich soepel bedienen, de scherpstelring is daarentegen wel erg smal. Schakel je de autofocus in, dan beweegt deze ring. Opletten waar je je vingers plaatst dus. De voorkant van het objectief draait niet tijdens het scherpstellen, zodat je gemakkelijk polarisatiefilters kunt gebruiken.
Je kunt flink inzoomen met de Sigma, het verschil tussen 17mm en 70mm is aanzienlijk. Hieronder nogmaals de foto op 70mm.
Beeldkwaliteit
Het ruimere zoombereik, de grotere lensopening, stabilisatie en een degelijke afwerking, daar kunnen we niet omheen. Sigma belooft daarnaast ook dat het objectief uitstekend presteert en daar zijn we dan natuurlijk heel benieuwd naar. De 18-55mm die je bij je camera krijgt biedt meestal aardige kwaliteit, maar het zijn geen uitblinkers.
Een van de onderdelen waarop kitlenzen vaak punten laten liggen is de scherpte van de hoeken van je foto's. Bijna elk 18-55mm-objectief is wel scherp in het midden, maar richting de vier hoeken van de foto wordt de scherpte vaak snel minder. Sigma's 17-70mm doet het een stuk beter wat dat betreft. De scherpte in de hoeken is bijna net zo goed als in het midden en dat is een bijzonder goede prestatie. Sowieso zit het met de scherpte wel goed, details weet de Sigma erg goed weer te geven.
Ook op andere punten zien we verbetering ten opzichte van kitlenzen. Die hebben bijvoorbeeld bij grote lensopeningen de neiging flink donkerder hoeken te krijgen en ook zogenaamde aberraties, meestal paarse of groene gloed rondom contrasten, zie je vaak terug. Niet dat de Sigma helemaal geen last heeft van deze zogenaamde lensfouten (het eerste foutloze objectief moeten we nog tegenkomen), maar ze zijn wel een stuk beperkter.
Linksboven de minimale scherpstelafstand op 17mm, rechtsonder op 70mm. Vooral volledig ingezoomd kun je dus heel dicht op je onderwerp komen.
Conclusie
Sigma zet met de 17-70mm een veelzijdig en kwalitatief er goed objectief neer. Het bereik van 17-70mm is geschikt voor zowel landschappen als portretten, door de relatief grote lensopening kun je ook mooie onscherpe achtergronden maken bij die portretten of close-ups. Sigma vraagt voor de 17-70mm 529 euro. Best een flink bedrag, maar wat ons betreft is de Sigma het absoluut waard. Het hoogwaardige objectief haalt qua beeldkwaliteit meer uit je camera dan de standaard kitlezen, maar biedt ook een groter bereik, een kortere scherpstelafstand, goede beeldstabilisatie en prima bouwkwaliteit.
Beoordeling: Zeer goed
Adviesprijs: 529 euro
Info: Sigma Benelux
+ Goede scherpte, ook in de hoeken
+ Lichtsterker dan kitlens
+ Goede afwerking / materiaalgebruik
+ Effectieve optische beeldstabilisatie
+ Groter zoombereik dan kitlens
- Meedraaiende scherpstelring
Testfoto's
In de onderstaande gallerij kun je een selectie foto's bekijken die wij met de Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC OS hebben gemaakt. Je kunt ze in fullscreen bekijken, via 'options > download' kun je alle foto's ook in volledige resolutie downloaden.
Perfecte lens - zeer scherp!
Perfecte lens - zeer scherp!
Adviesprijs heb ik niet betaald: nog geen 400 euro.
NB Sigma service is ook perfect!
Vraagje waar heb je ze
Vraagje waar heb je ze gevonden ben er naar op zoek