Paddenstoelen fotograferen

Amy Schutte 395
Langzaamaan komen ze weer tevoorschijn: paddenstoelen. Mooie kleuren en interessante details, een ideaal fotografie onderwerp dus.

En ze hoeven heus niet altijd rood met witte stippen te zijn. Gebruik een mooie herfstdag om erop uit te gaan op zoek naar verschillende paddenstoelen, en maak mooie foto’s. Met deze tips helpen we je op weg.

Waar vind je paddenstoelen?

Paddenstoelen zijn er volop in de herfst. Soms staan ze gewoon langs de kant van de weg, maar om je kansen te vergroten kun je het beste naar het bos of park gaan. Zoek op donkere, vochtige plekken. Vaak vind je ze in de schaduw van een grote boom of op oude boomstronken. Schuif eventueel wat afgevallen blad opzij om het zicht vrij te maken.

Rustig aan

Paddenstoelen zijn statische onderwerpen: ze lopen niet weg. Ze zijn zelfs weinig beïnvloed door wind. Je kunt dus alle tijd nemen om ze te fotograferen. Loop een rondje en bekijk van welke kant je het beste je foto kan maken. Let op de paddenstoelen zelf, maar ook op de achtergrond. En natuurlijk op het licht. Neem vervolgens de tijd om je instellingen te maken. Een kleine scherptediepte, waarbij je achtergrond onscherp is, is vaak erg mooi. Zeker als er in de achtergrond veel herfstige tinten zitten, die in de onscherpte wat in elkaar overlopen. Denk goed na over je compositie en neem de tijd om je camera op te stellen.

Paddenstoelen zijn laag, dus jij ook

Het is verleidelijk om foto’s van ooghoogte te maken. Bij paddenstoelen betekent dat dat je alleen de bovenkant ziet, het ‘dakje’. Dat is zonde! Juist aan de onderkant zitten veel details. Bovendien lijken de paddenstoelen groter en geeft het meer diepte aan je foto dan wanneer je deze van boven naar beneden maakt. Doe een regenbroek aan, of neem een plastic tas mee om op te zitten. In de herfst is de bodem immers bijna altijd nat (daar houden de paddenstoelen juist zo van).

Licht

In het bos wordt vaak al veel licht weggefilterd door de bomen, zeker in de vroege herfst wanneer er nog wat blad aan zit. En als je de onderkant van paddenstoelen mee wil nemen in je foto, zul je merken dat deze ook nog in de schaduw van hun eigen ‘hoed’ staan. Weinig licht dus. Als je een externe flitser hebt, is het geen slecht idee om deze mee te nemen. Neem anders een wit papier of stuk karton mee. Hiermee kun je het zonlicht opvangen en van onderaf terugkaatsen op de paddenstoelen. Je kunt ook een lange sluitertijd kiezen, maar dan is het gebruik van een statief zeker een aanrader. Controleer van tevoren hoe laag je statief kan, want niet alle statieven kunnen laag bij de grond.

Gebruik LiveView

Als je laag bij de grond fotografeert, is het soms lastig om door de zoeker te kijken. Tenzij je op je buik gaat liggen, maar eerder genoemde natte ondergrond maakt dat verre van ideaal. Gebruik daarom je scherm, in LiveView. Helemaal als je een kantelbaar scherm hebt, maakt het gebruik hiervan het makkelijker om je instellingen bij te werken en je compositie te maken.

Probeer macro

Ook de details van een paddenstoel kunnen een mooie foto opleveren. Probeer daarom eens dichterbij te gaan of in te zoomen, bij voorkeur met een macro objectief. Zo kun je afwisselende foto’s maken met een herfstige tint!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy