Maak creatief gebruik van Photoshop overlay

Amy Schutte 4444

Een overlay is een bedekkingslaag in Photoshop. Hiermee kun je, het woord zegt het al, een laag toevoegen die je als het ware over je foto legt. Je kunt hier eindeloos veel creatieve dingen mee doen!

Je kunt bijvoorbeeld grafische beelden over je foto heen leggen. In combinatie met de foto kan dat een enorm leuk effect hebben. Als het natuurlijk een beetje bij je foto past, qua stijl en sfeer.

Photoshop, overlay, overlay, bedekkingslaag, bedekkingslagen

Lagen en maskers

Om met bedekkingslagen aan de slag te gaan, is het een goed idee om al enig idee te hebben hoe maskers en lagen werken in Photoshop. Sowieso helpen deze twee tools je heel erg in het bewerken van foto’s, zeker als je wat meer creativiteit wil toevoegen.

Overlay zoeken

Natuurlijk moet je vervolgens een bedekkingslaag uitzoeken, die past bij het idee dat je hebt van het eindresultaat. Op Google kun je flink wat grafische overlays vinden, die in sommige gevallen ook nog eens gratis te gebruiken zijn. De bedekkingslagen moeten als PNG formaat worden aangeboden, zodat je ze transparant kunt maken. De grijs met witte blokjes geven aan dat de achtergrond al transparant is, want dat scheelt je veel werk.

Aan de slag

Allereerst open je de foto waar je de overlay over wil leggen in Photoshop. De foto wordt je achtergrond. Open vervolgens de grafische laag die je al gevonden had, en op je computer hebt gezet. Door het plaatje Photoshop in te slepen (in plaats van bestand>openen…) maakt Photoshop er automatisch een slim object van. Hiermee krijgt de grafische PNG meteen de afmetingen van jouw foto. Je kunt ‘m overigens later nog steeds bijschalen.

Blend modus

Verander nu de blend modus van de grafische afbeelding in de tab van de lagen. Zet deze op ‘overlay’ of ‘bedekkingslaag’.Voeg een laagmasker toe aan de grafische afbeelding en gebruik het penseel om de tekeningen weg te halen op plekken waar je het niet wil, bijvoorbeeld het gezicht bij een portret. Zorg dat je niet te ver gaat met de plaatjes, en de grafische tekeningen niet de overhand krijgen.

Photoshop, overlay, overlay, bedekkingslaag, bedekkingslagen

Aanpassingen

Eventueel kun je de grafische laag bijsnijden of kopiëren, als je bijvoorbeeld aan beide zijde van je foto hetzelfde effect wil hebben.

Je kunt de transparantie van je grafische laag nog aanpassen met de schuifjes. Bovendien kun je de afbeelding donkerder of lichter maken, met de schuifjes voor de aanpassing niveaus. Als je meerdere lagen hebt en je wilt de aanpassingen op alle lagen tegelijkertijd maken, kun je ze groeperen. Selecteer de lagen en kies in laag > laagset > nieuwe groep. Geef de laaggroep eventueel een naam.

Opslaan

Als je tevreden bent met je nieuwe creatieve foto, en de helderheid, het contrast en de vorm van je grafische laag je bevalt, sla je de foto op. Je kunt dit als PSD bestand doen, zodat alle lagen blijven zoals ze zijn. Je kunt dan later nog aanpassingen maken. Dit is non-destructief, maar neemt wel meer plaats in van het geheugen van je computer. Als je de lagen wil samenvoegen, kun je je foto als Jpeg opslaan. Je kunt dan niet meer aan de lagen verder sleutelen, vanaf nu is het één foto.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy