Met foto's uit de lezersgallery!

Verbeter jouw macrofoto's met deze tips

Christel  de Wolff 1766
De herfst leent zich uitstekend voor macrofotografie, denk aan paddenstoelen en prachtige close-ups van herfstbladeren. Macrofotografie is soms lastig, het komt allemaal erg precies, maar met deze tips heb je gegarandeerd succes!

Snelcursus macrofotografie

Ben jij nieuw in de wondere wereld van de macrofotografie? Laat dan niks aan het toeval over en lees/bekijk eerst onze artikelen en tutorials over macrofotografie. Je vindt ze allemaal in dit artikel:
Beginnende macrofotografen opgelet: een beginnersguide

Vereenvoudig de onderwerpen en kleuren 

Mooie macrofotografie bestaat allereerst uit een zorgvuldig gekozen compositie. Dat wil zeggen, de elementen in de foto's zijn op de mooiste manier gerangschikt. Dus als jijzelf geweldige macrofotografie wil vastleggen, moet je ook je composities zorgvuldig kiezen. Overigens geldt dat voor iedere soort fotografie: een slechte compositie maakt een beeld nou eenmaal niet aantrekkelijk om naar te kijken, hoe mooi de lichtomstandigheden ook mogen zijn.

Begin met het kiezen van een onderwerp voor je foto. Als je eenmaal je onderwerp hebt gevonden, focus je je alleen daarop. Als er verdwaalde takjes op de achtergrond liggen, haal deze dan weg.  Naast het verwijderen van alle fysieke afleiding, doe je dit ook met alle storende kleuren. Een goede richtlijn voor een macrofoto is het fotograferen van maximaal drie kleuren, soms vier, maar niet meer dan dat. Te veel kleuren kunnen chaos veroorzaken en dat maakt de foto onrustig om naar te kijken.

Vergroot de afstand tussen onderwerp en achtergrond

De beste macrofotografie achtergronden zijn schoon en eenvoudig. Ze laten het onderwerp niet wegvallen. In plaats daarvan vullen ze het onderwerp aan en helpen het op te vallen. Eén manier is om de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond te vergroten en een groot diafragma te gebruiken (zoals f/2.8 of groter). Bij zeer grote openingen wordt de hele achtergrond wonderlijk wazig, dat wordt bokeh genoemd. Let er wel op dat niet alle soorten bokeh mooi zijn. Een bokeh kan ook erg rommelig overkomen en de aandacht van je onderwerp afhalen. Een rustige achtergrond werkt het beste.

Schiet in de zon

Hier is een simpele truc: schiet in de zon. Wacht eerst tot de zon laag aan de hemel is ('s morgens vroeg of laat in de middag). Zoek vervolgens een onderwerp en plaats dat onderwerp tussen jou en de zon in. Zorg ervoor dat de zon achter je onderwerp staat. Zoek jouw positie zodat de zon wordt opgebroken, door bijvoorbeeld. takken, bladeren et cetera. Onderbroken zonlicht zorgt voor de beste bokeh.

Als je prachtige, pastelkleurige kleuren in je macrofoto's wil, gebruik dan schaduwzoncombinaties. Wanneer de zon laag aan de hemel staat, ga je op zoek naar onderwerpen. De schaduwen zullen lang zijn, dus je zou geen enkel probleem moeten hebben om een ​​mooi onderwerp in de schaduw te vinden. Dit werkt verbazingwekkend goed, omdat de zonnige achtergrond zacht en goudkleurig zal zijn. Goud licht is geweldig voor bokeh en zorgt voor prachtige macrofotografie beelden.

Macrofotografie in de gallery

Heb jij een mooie macrofoto gemaakt? Deel deze dan met ons in de lezersgallery. Velen gingen je al voor. Hieronder een greep uit de inspirerende beelden van andere fotografen! 

Door Erwin van RiesenDoor Justin SinnerDoor Micheline ValckeDoor Monique ReindersDoor Cemal Kazankaya
 
afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel