Niet bang zijn voor nabewerking

Amy Schutte 669

Veel beginnend fotografen hebben hun handen vol aan het leren kennen van hun nieuwe camera en alle functies die daarop zitten. Om dan ook nog over nabewerking na te denken, is voor velen iets teveel van het goede.

Toch kan nabewerking je foto’s je veel opleveren. Natuurlijk kun je je foto’s beter maken!

Leer wat je fout doet dankzij nabewerking

In een ideale situatie komen er natuurlijk alleen maar goede foto’s direct uit de camera. Maar het nabewerken van je foto’s, waar je kunt spelen met verschillende technische kanten, leren je misschien dat bepaalde dingen beter kunnen. Misschien moet je standaard iets lichtere foto’s maken. Of stond je ISO te hoog en is er wat ruis verschenen. Door je foto na te bewerken bestudeer je in wezen je beeld op een nauwkeurige manier.

Tekortkomingen van je camera opheffen in de nabewerking

Camera’s worden steeds beter en kunnen steeds meer. Toch loop je nog weleens tegen de grenzen van het bereik aan. Je merkt dat bijvoorbeeld wanneer je een foto maakt met een hoog contrast. Een donker onderwerp (zoals een dier of een gebouw) tegen een lichte ondergrond (de lucht op een licht bewolkte dag bijvoorbeeld). Het dynamisch bereik van de camera is dan wellicht niet toereikend, en je onderwerp kan te donker uitpakken of de lucht overbelicht. Als er geen informatie verloren is gegaan door over- of onderbelichting, kun je dit in de nabewerking herstellen. Zo heb je toch een mooie foto!

De camera ziet meer dan het blote oog

Heb je weleens de melkweg boven Nederland gezien? Met het blote oog is dat behoorlijk lastig, maar op de foto kun je deze wel degelijk tevoorschijn toveren. Door je foto lang genoeg te belichten en de ISO hoog te zetten, is de sensor van je camera lichtgevoeliger dan ons oog. De camera ziet dus meer dan dat wij doen. Maar deze beelden komen zelden meteen goed uit de camera, omdat het lastige onderwerpen zijn. De witbalans moet soms bijgesteld worden (zo kun je de kleuren van een zonsondergang nóg spectaculairder maken) en ruis van een hoge ISO kun je gemakkelijk verminderen.

Het is makkelijker dan je denkt

Wanneer je voor het eerst een programma als Photoshop of Lightroom opent, hadden ze je bij wijze van spreken net zo goed een Chinees boek onder ogen kunnen geven. Je hebt geen idee! Toch zijn de basisprincipes makkelijker dan je denkt, vaak werken eenvoudige aanpassingen gewoon met een schuifregelaar; naar rechts is een sterker effect, naar links neemt het af. Ook hóef je niet perse met deze uitgebreide programma’s te beginnen. Er zijn tal van gemakkelijke (online) programma’s of apps te vinden, velen nog gratis ook.

Leuk

Door nabewerking, kun je voor een tweede keer creatieve keuzes maken. De eerste keer was tijdens het fotograferen zelf. Je kunt heel veel doen met je beeld, niet alleen maar de puntjes op de i. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dubbele belichting, of je foto een schilderij effect meegeven. Of je kunt bepaalde kleuren sterker maken, of zelfs helemaal veranderen. Het is dus enorm leuk om te doen!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy