5 veelgemaakte bewerkingsfouten

5 veelgemaakte bewerkingsfouten: maak ze niet

Jasper van Bladel 3131

Fotobewerking is belangrijk en vaak onmisbaar. Als startend fotograaf weet je misschien niet altijd wat de beste methodes en trucs zijn. In deze video laat Nino Batista de 5 meest gemaakte bewerkingsfouten zien, zodat jij ze niet meer maakt.

Fotobewerkingssoftware als Photoshop of Lightroom kan, zeker als je startend fotograaf bent, ingewikkeld zijn. Alle schuifjes, knoppen en opties hebben weer een ander effect en sommige effecten kun je ook weer op tien verschillende manieren bereiken. Het kan gemakkelijk zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. 

Bij deze foto heeft fotograaf diverse zaken een beetje overdreven

Focus

Daardoor focus je misschien teveel op de instellingen waarvan je wél precies weet hoe ze werken. Meestal zijn dat ‘eenvoudige’ zaken als contrast en scherpte. In je enthousiasme wil je die misschien weleens te sterk gebruiken, waardoor je foto’s te scherp, te contrastrijk en te kleurrijk worden. 

In deze video van Nino Batista laat hij een paar van deze veelvoorkomende fouten zien, zodat jij ze na het bekijken van deze video niet meer maakt.