Mannen laten poseren

Amy Schutte 176
Als je je bezig houdt met portretfotografie, heb je niet alleen te maken met de fotografische kant van het verhaal. Er is ook een persoon, je model, die je een beetje zult moeten begeleiden in het poseren voor de foto.

Of je nu met een professioneel model werkt, of je buurmeisje hebt gevraagd om model te staan: jij hebt als fotograaf de creatieve leiding en zult dus wat aanwijzingen moeten geven wat betreft poseren.

Jij hebt de controle

Als fotograaf heb jij de controle. Dat betekent dat je de controle hebt over de foto, bijvoorbeeld over welke apparatuur je gebruikt en welke instellingen je kiest. Daarnaast zul je in de meeste gevallen degene zijn die de locatie bepaalt, al is dat niet altijd het geval. Bovendien zal je model in de meeste gevallen naar jou kijken voor aanwijzingen. Hij of zij zal ervan uitgaan dat je weet wat je doet.

Poseren

Voor veel mensen is poseren iets lastigs. Ze staan in een vrij onnatuurlijke situatie, met een camera op zich gericht. Soms zijn het bekenden van jou als fotograaf, soms niet. Zorg dus dat je ze op hun gemak stelt, door aandacht aan hen te besteden. Poseren is lastig, een onhandige of ongemakkelijke pose kan een slechte foto opleveren. Denk er dus goed over na. Poseren is in de meeste gevallen lastig voor zowel mannen als vrouwen, maar dezelfde poses werken niet bij allebei even goed.

Praat met je model

Voordat je aan de slag gaat, is het goed om te weten waar de ‘pijnpunten’ zitten bij je model. Waar zijn ze onzeker over? Vaak is dat hun gewicht en bijvoorbeeld de huid. Door de juiste pose aan te nemen, kun je dit gemakkelijk verbloemen. Daarbij moet je natuurlijk ook de juiste lichtopstelling (of lichtinval) gebruiken. Heeft je model een buikje? Zorg dan dat deze in de schaduw valt. Brede armen wil je daarentegen juist niet in de schaduw laten wegvallen.

Poseren voor mannen

In de meeste gevallen zullen mannen een portret willen waarin ze ‘sterk’ overkomen. En natuurlijk wil iedereen een portret dat een beetje flatterend is, mannen zowel als vrouwen. Over het algemeen willen vrouwen vaak meer sierlijke lijnen in hun portret, met mooie vormen. Hoe poseer je mannen dan? Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden. Brede armen krijg je door hun armen tegen het lichaam te drukken. Dat kan ook prima met de armen over elkaar. Een sterke pose betekent dat er spanning op veel spieren zit, laat de man buik- en rugspieren aanspannen. Laat de man de kin wat naar voren steken. Zo minimaliseer je een onderkin en komt de kaaklijn sterk over.

Mannen zijn makkelijk

Natuurlijk zijn veel mannen ook ongemakkelijk in het begin van een shoot. Maar als ze eenmaal over hun oorspronkelijke gene heen zijn, is het vaak gemakkelijk werken. Een slechte mop vertellen is vaak een goede ijsbreker. Ook al is die niet grappig, juist ongemak kan gemakkelijk weggelachen worden.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy