Waar laat je je handen?

Wat doe je met handen bij portretfotografie?

Aimée van Vuuren 187
Binnen portretfotografie is het uiten van gevoel erg belangrijk, je bent op zoek naar de expressie. Het is één van de moeilijkste aspecten binnen het fotograferen van portretten. Handen zijn een grote hulp bij het uiten van gevoel maar waar laat je ze op de foto?

Modellen

Waar mannenhanden krachtig op de foto mogen worden afgebeeld, zal je de handen van vrouwelijke modellen juist sierlijk moeten laten overkomen. Het is bij zowel mannen als vrouwen beter om de handen onder een hoek te fotograferen waardoor het lijkt of de hand net iets meer vorm krijgt en de armen langer zijn.

Voorwerp

Om handen zo natuurlijk mogelijk over te laten komen op de foto’s, kan je de modellen een voorwerp laten vasthouden. Ze ontspannen daardoor want ze hoeven niet na te denken waar ze hun handen moeten laten. Daarentegen kan het voorwerp je model ook erg afleiden of zal je foto niet meer natuurlijk ogen.

Lees ook: mannen laten poseren

Laten hangen

In plaats van jezelf en je model in allerlei bochten te wringen om de handen op een goede manier op de foto laten komen, kan je er ook voor kiezen de armen te laten hangen. Door de handen van het model te laten ontspannen langs het lichaam krijg je een natuurlijk ogende foto.

Volg bovenstaande tips op voor het mooi afbeelden van handen bij portretfotografie. Mocht het echt niet werken om de handen van je model goed op de foto te krijgen, probeer ze dan helemaal weg te laten. Probeer bijvoorbeeld een close up te maken.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée