Portretfotografie: een goede pose

Amy Schutte 523
Eén van de dingen die portretfotografie soms lastig maakt, is het aansturen van je model. Zeker wanneer je niet met een professional te maken hebt, kan het lastig zijn om hem of haar een goede pose te laten aannemen.

Laten we eens kijken naar wat voorbeelden, zodat je zelf kunt bepalen welke pose jij kiest. We gaan er even vanuit dat je niet met een professioneel model werkt, die hebben immers minder hulp nodig bij het aannemen van een goede pose.

Armen in de pose

Veel mensen voelen zich ongemakkelijk voor de camera. Het is immers ook wat onnatuurlijk, er staat ineens iemand met een camera op je giechel, die je vertelt hoe je moet staan terwijl je zelf je gezicht nog in de plooi probeert te houden. Een vraag die je kunt verwachten is: wat doe ik met mijn handen? Laat je model iets doen met de handen/armen, en laat ze niet zomaar bungelen, dat komt vaak wat passief over. In deze foto heeft het model de armen losjes om zich heen geslagen, een prima oplossing!

Gebruik een prop

Een prop, of een rekwisiet, is een voorwerp dat je in je foto’s kunt gebruiken. Het geeft het model ook iets in zijn of haar handen, en het geeft hem of haar iets om wat mee te doen. Hiermee nodigt de prop zelf al uit voor verschillende poses. Hier wordt een zonnebril gebruikt, dus je hoeft het niet ver te zoeken!

Laat ze lachen

De beste portretfoto’s zijn de foto’s waarop mensen afgebeeld zijn zoals ze ‘echt’ zijn. Maar doordat de situatie - jij met je camera - eigenlijk helemaal niet zo ‘echt’ is, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Om de spanning te breken kun je je model vragen iets over zichzelf te vertellen. Een grap kan ook helpen, zelfs een slechte mop kan de spanning doorbreken. Doe poses zelf voor, dat kan ook op de lachspieren werken en het model voelt zich minder bekeken. Een echte lach is goud waard voor de portretfotograaf!

Je kunt natuurlijk op internet inspiratie opdoen voor een goede pose. Vergelijk foto’s met echte modellen niet met foto’s waarbij iemand zich minder op zijn gemak voelt. Help je model, doe voor wat je bedoelt en houd de sfeer goed. Dan komt de rest vanzelf!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy