Laten poseren met zelfvertrouwen

Laten poseren met zelfvertrouwen

Liesbeth Wesdijk 1593
Als jij als fotograaf nog nooit met een model hebt gewerkt en je model ook onervaren is, kan dat best ongemakkelijk zijn. We geven je een aantal tips voor een fotoshoot vol vertrouwen!

Je model wacht op aanwijzingen van jou hoe ze moet poseren, maar je hebt nog nooit een shoot gedaan met een model. Wat te doen?

Voor de modelshoot

Bedenk eerst wat voor shoot het wordt, een familieportret benader je heel anders dan een mode-shoot. Zodra je weet wat je wilt fotograferen, kun je nadenken over de poses die je wilt zien.
Op internet kun je alles vinden over poseren en de verschillende poses die modellen aan kunnen nemen. Als je zoekt op: “free poses for photo models” kun je al heel wat voorbeelden vinden. Ook kun je in de portfolio van je favoriete fotograaf snuffelen naar voorbeelden. Sla de poses die je interessant vindt op en print ze uit als  b.v. een 'mood-board'.
Zorg er wel voor dat de pose past bij je model. Soms zie je prachtige poses in modetijdschriften, maar een onervaren model is niet in staat om dat precies te kopiëren. Of ze heeft een heel ander figuur, waardoor de pose gewoon niet staat.
Er zijn ook apps en sites die geld vragen voor hun voorbeelden, het is aan jou waar je voorkeur naar uit gaat.

Tijdens de shoot

Het maakt niet uit hoe ervaren of onervaren je model is, jullie werken het beste samen als je een soort van band met elkaar opbouwt. Als het model je aardig vindt zal ze eerder ontspannen en meer haar best willen doen. Praat over dingen die ze leuk vindt zodat je een meer natuurlijke expressie en houding kunt fotograferen. Als je model gespannen is, zal alles veel moeilijker gaan.
Start met één van de poses die je van internet hebt gehaald. Laat de pose aan je model zien en ga van daaruit verder. Misschien is de pose in de praktijk wel heel onnatuurlijk, doe dan eens een arm omhoog of juist naar beneden. Een kleine verandering in de pose kan al een groot verschil maken. Laat tussen het poseren door goed gelukte foto's aan je model zien, dat vergroot haar zelfvertrouwen.

Houd het simpel

Als je nog niet veel ervaring hebt met een modelshoot, is het verstandig om het in het begin simpel te houden. Niet te veel tierlantijntjes als juwelen of een drukke achtergrond b.v. Als je problemen hebt om een goede pose te vinden voor een 'volledige-lengte pose', fotografeer dan van wat dichterbij, alleen het hoofd en de schouders b.v. Als je zelf  meer ervaring hebt kun je dit uitbreiden tot ingewikkeldere poses.

Let op details

Een lok haar die voor het gezicht van het model waait, gekreukelde kleren, een storend iets op de achtergrond, allemaal zaken die afleiden. Let daar dus goed op. Het is vaak moeilijk om handen op een elegante manier op de foto te krijgen. Zoek een paar voorbeelden op internet waarbij de handen mooi afgebeeld zijn en vraag je model dit na te doen.

Leunen

Het staat vaak veel natuurlijker als je model ergens tegen aan kan leunen zoals bijvoorbeeld een muur of een trap. Ontspannen ergens midden in een ruimte staan is best lastig, probeer het zelf maar eens.

Accessoires

Als je model iets vast kan houden en daar mee bezig is, als b.v. een bal of een hond om maar wat te noemen, krijg je een meer natuurlijk, ontspannen beeld.

Zoals je ziet is je voorbereiding het belangrijkste, vooral dat je weet wat je wilt zien. Maar blijf daar niet star aan vasthouden als het niet werkt. Blijf ontspannen en blijf communiceren met je model. Neem tussendoor even een pauze, zodat ook zij zich kan ontspannen (overal waar ik haar of zij heb gebruikt, kan natuurlijk ook hem of hij zijn). Heb jij, net als Patrick van der Horst een mooi model met een mooie pose vastgelegd, plaats die dan in onze gallery ter inspiratie. Hier en hier kun je meer lezen over poseren en het regisseren van je model.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth