ISO-waarde laag bij nachtfotografie

ISO-waarde laag bij nachtfotografie

Fokelien Broekstra 1460

In de avond en nacht hebben we al snel de neiging om de ISO-waarde flink omhoog te schroeven. Een hoge ISO-waarde zal alleen je foto geen goed doen. Wij leggen je uit hoe je de ISO-waarde laag kan houden bij nachtfotografie en toch tot een mooi resultaat kunt komen.

ISO-waarde

De ISO-waarde is verantwoordelijk voor de ruis die in je foto zichtbaar is. Als fotograaf wil je de ruis in je foto voorkomen of zo laag mogelijk houden. Daarom zijn ook de sluitertijd en diafragma erg belangrijk bij een nachtfoto.

Statief

Als jij met een lage ISO-waarde van 200 of 100 gaat werken,  merk je vanzelf dat je een flink lange sluitertijd moet gaan gebruiken. Als je daarnaast een gesloten diafragma van f/22 gebruikt, heb je al snel een sluitertijd van een halve seconden of langer nodig.  Daarom zet je voor nachtfotografie vrijwel altijd je camera op een stevig statief, zoals bijvoorbeeld een Cullmann. Hierdoor maakt het niet uit hoe lang je sluitertijd is, er zal geen beweging in je foto zichtbaar zijn.Foto: Fokelien Broekstra

Balans

Op locatie is het een kwestie om een balans te vinden tussen de ISO-waarde, sluitertijd en diafragma. Wij raden je aan om de ISO-waarde vast te zetten en vervolgens de sluitertijd en diafragma te veranderen als dit nodig is. Hierdoor hou je de ruis in je foto laag. Zet wel je bewegingsreductie uit. Deze kan als je vanaf een statief fotografeert voor bewegingsonscherpte zorgen.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien