Sluitertijd

sanne 4466
De naam sluitertijd doet al vermoeden wat deze fotografische term betekent: de tijd dat je sluiter de sensor blootstelt aan het aanwezige licht. De sluiter van je camera kun je vergelijken met een gordijn. Wanneer je een foto maakt gaat dat gordijn even open en weer dicht.

In de tijd dat het gordijn, je sluiter, openstaat, valt er licht op je sensor. Dat licht is nodig om de opname te vormen. De tijd die de sluiter open staat noem je de sluitertijd, soms ook aangeduid als belichtingstijd.

Als je in een omgeving fotografeert waar weinig licht is, bijvoorbeeld in een donker bos, zul je een relatief lange sluitertijd moeten gebruiken om voldoende licht op de sensor te laten vallen. Op een zonnige zomerdag volstaat een kortere sluitertijd.

Beweging

Behalve dat een juiste sluitertijd ervoor zorgt dat een foto niet onder- of overbelicht is, kun je er ook mee spelen. Je kent misschien wel de foto's van een snelweg waar je strepen licht ziet die de koplampen van de auto's achterlaten. In zo'n geval is er een lange sluitertijd gebruikt, van bijvoorbeeld dertig seconden. In die dertig seconden hebben de auto's heel wat meters afgelegd, waardoor ze onzichtbaar worden, of slechts een vage schim. Wat overblijft zijn de sporen die de lampen van de auto's achterlaten. Wil je een 'scherp' beeld van een rijdende auto? Dan zul je moeten kiezen voor een hele korte sluitertijd.

Aanduiding

De sluitertijd wordt aangegeven in delen van seconden. Een korte sluitertijd is bijvoorbeeld 1/1000 seconde, een relatief lange sluitertijd 4 seconden. Hoever je kan gaan met deze instellingen is afhankelijk van je camera. Belichtingstijden variëren van zo'n 30 seconden tot 1/4000 seconde.

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne