Scherpere foto’s bij lage diafragma’s

Scherpere foto’s bij lage diafragma-waarden

Eefke Burg 1655

Wie zich richt op het maken van mooie portretfoto’s is het misschien al tegengekomen: het kan soms best lastig zijn om als je bij open diafragma’s schiet, zoals bij f/1.2 of f/1.4, om er dan toch voor te zorgen dat je foto’s scherp zijn. Fotograaf Jessica Kobeissi deelt drie tips om toch scherpe foto’s te krijgen bij lage diafragma-waarden.

Lees ook: Facebook bug schakelt telefooncamera op de achtergrond in

Tip 1 voor scherpere foto’s bij lage diafragma-waarden: spot focus 

Je hebt verschillende manieren om scherp te stellen, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Als je werkt met lage diafragma-waarden, kan het extra uitdagend zijn om scherp te stellen. Door gebruik te maken van een spot focus (zie ook afbeelding), kan je precies daar scherpstellen waar je dat graag wil. In de meeste camera’s is het mogelijk om de camera in te stellen op Spot autofocus. Dit betekent dat je een autofocuspunt kan selecteren waar je graag wil dat de foto scherp is. De autofocus richt zich vervolgens alleen op dit punt en negeert alle andere punten. Het is vaak ook nog mogelijk om te kiezen uit welke autofocus punten er gekozen kan worden: bijvoorbeeld cross-type.

Lees ook: Onscherpe achtergrond maken in Photoshop

Tip 2 voor scherpere foto’s bij lage diafragma’s: de afstand tussen jou en het model

De tweede tip die de fotograaf deelt om scherpere foto’s te krijgen bij lage diafragma-waarden is de afstand tussen jou en het model. Op het moment dat je je dichtbij het model bevindt, is het moeilijker om scherp te stellen dan als je verder weg staat. Beweeg een beetje op en neer om te bekijken wat het beste voor je werkt.

Tip 3 voor scherpere foto’s bij lage diafragma-waarden: houd je camera recht

De derde tip die ze geeft om scherpere foto’s bij lage diafragma-waarden te krijgen is de afstand tussen jou en je model. Als je jouw camera op dezelfde hoogte houdt als je model en je objectief recht naar voren richt is de kans het grootste dat de foto daar scherp is waar je het wil hebben

Bonustip

Nu weet je hoe je het beste scherp kan stellen, maar waar focus je precies op? Ook daar heeft Jessica Kobessi een tip voor: de ogen. En als je nu maar één oog scherp kan krijgen? Kies dan één van de ogen, daar waar het beeld het beste werkt. Eén scherp oog is genoeg.

Bekijk ook de volledige video van de fotograaf voor de volledige videotutorial:

 

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke