Scherpe foto's maken

Hoe worden je foto’s scherper?

Aimée van Vuuren 219
Er is helaas geen wondertruc waardoor je foto’s ineens scherper worden. Een scherpe foto is een combinatie van verschillende factoren. De volgende tips zullen uiteindelijk voor een scherpere foto’s zorgen.

Diafragma & scherpstelpunt

Fotograferen met een diafragma van F/1.8 zorgt voor een prachtige bokeh maar is niet de ideale diafragma opening voor scherpe foto’s. De diafragma die je moet gebruiken hangt af van verschillende factoren zoals straalbreking. Om je op weg te helpen kan je het schema in dit artikel gebruiken met handige tips voor het kiezen van het scherpste diafragma. Daarnaast moet je je camera in stellen op: ‘Single Point Autofocus’ zodat er maar één scherpstelpunt is. Hierdoor hoeft de camera niet te compenseren tussen kleine afstandsverschillen in de voorgrond.

Sluitertijd & standvastigheid

Je kan bewegingsonscherpte tegengaan door een snelle sluitertijd te gebruiken. De camera heeft dan minder tijd om trillingen en bewegingen op te merken tijdens het maken van de foto. Onthoud de vuistregel: gebruik een minimale sluitertijd van ‘ 1 / brandpuntsafstand ‘. Als je vanuit de hand aan het fotograferen bent heb je de grootste kans op bewegingsonscherpte. Het is daarom handig om stevig te staan, bijvoorbeeld tegen een muur of het gebruiken van een statief.

Lees ook: camera-instellingen: de grootste fout van beginnende fotografen

ISO

Met het verhogen van je ISO waarde wordt de lichtgevoeligheid van de sensor verhoogd. Dit betekent dat de sensor niet genoeg informatie binnenkrijgt van het beschikbare licht om alles goed om te zetten naar beeld. Hierdoor ontstaat er ruis om de foto, wat zorgt voor een onscherp beeld.

Er is zoals gezegd geen wondertruc om je foto’s scherper te krijgen. De meeste lenzen bevatten nu een ingebouwde beeldstabilisator waardoor het gemakkelijker wordt maar toch zal je zelf ook moeten experimenteren met de instellingen van je camera. Veel succes!

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée