Hoe werkt autofocus

Amy Schutte 914
Autofocus zorgt ervoor dat het een stuk gemakkelijker is geworden voor fotografen om scherpe foto’s te maken. Maar hoe werkt het eigenlijk, dat automatisch scherpstellen?

De autofocus is ervoor om te zorgen dat de camera scherpstelt op het juiste punt in het kader. Daarbij moet je de camera soms wel een handje helpen.

Verschillende autofocus programma’s

Allereerst kun je in het menu kiezen voor verschillende manieren van autofocus:

  • One Shot (Canon) of AF-single (Nikon)
  • AI Servo (Canon) of AF-continuous (Nikon)
  • AI Focus (Canon) of AF-auto (Nikon)

Wanneer je de camera instelt op One Shot, dan stelt de camera eenmalig scherp zodra je ontspanknop half indrukt. Bij AI Servo of AF-continous blijft de camera continu scherpstellen waardoor je een bewegend onderwerp kan volgen en de camera steeds scherp blijft stellen. Ideaal voor dieren of sport, je zou hiermee nooit scherpte moeten missen (mits je sluitertijd snel genoeg staat).  De AI-Focus is een combinatie van de twee vorige standen. Bij het half indrukken van de ontspanknop stelt de camera scherp op het betreffende scherpstelpunt. Wanneer het onderwerp beweegt, dan stelt de camera opnieuw scherp met als gevolg dat de camera de beweging volgt.

Systemen van autofocus

Binnen de technologie van autofocus zijn een aantal verschillende systemen, die goed zijn om te begrijpen. De meeste DSLR’s werken met fasedetectie. In liveviewmodus werken de meeste camera’s met contrastdetectie. Wat nieuwer zijn  de hybride systemen, die fase- en contrastdetectie combineren.

Fasedetectie

Bij fasedetectie wordt niet de beeldsensor gebruik om scherp te stellen, maar beschikt de camera over speciale scherpstel sensors (AF-sensors), die iets uit elkaar liggen. Steeds twee per autofocuspunt. Het principe is te vergelijken met onze twee ogen, en hoe deze scherpstellen. De sensors werken met contrast; is dit op beide beelden gelijk, dan is het beeld scherp. Dat gaat enorm snel, fasedetectie is dan ook een snelle manier om autofocus te gebruiken.

Contrastdetectie

Contrastdetectie duurt meestal langer, want de camera voert als het ware een analyse uit van het beeld. Compact camera’s gebruiken vaak contrastdetectie, omdat er geen speciale scherpstel sensors in het camerahuis zitten. Ook spiegelreflexcamera’s in LiveView maken hier soms nog gebruik van. Om scherp te stellen moet de camera zoeken naar het hoogste contrast. De camera laat de lens hiertoe stapsgewijs dichterbij of verder weg scherpstellen. Zo wordt het scherpste punt opgezocht. Neemt het contrast toe, dan betekent dat: meer scherpte. De lens draait nog een stapje verder, enzovoort. Contrastdetectie is langzamer maar, doordat het direct op de beeldsensor wordt uitgevoerd, wel preciezer. Moderne compactcamera’s, en systeemcamera’s, worden overigens wel weer uitgerust met snelle fasedetectie.

Hybride autofocus

Via fasedetectie wordt heel snel grofweg het juiste punt opgezocht. Vervolgens wordt contrastdetectie toegepast voor een precieze afstemming.

Natuurlijk is dit een sterk vereenvoudigde uitleg van de techniek, maar het geeft je iets meer inzicht in wat er allemaal gebeurt in je camera, wanneer je automatisch scherpstelt.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy