Scherpte in jouw fotografie? Maak altijd gebruik van het juiste focussysteem

Remco Stunnenberg 529
Het is een open deur maar bij fotografie draait het in zeer belangrijke mate om scherpte. Zit jij er wat scherpte betreft regelmatig naast? Wellicht gebruik je het verkeerde focussysteem.

Digitale camera's voeren het automatische scherpstellen uit door het meten van contrast op verschillende punten. Dit kan op twee manieren: met contrastdetectie of met fasedetectie. Zit jij er regelmatig naast met scherpstellen? In dat geval kan het zo maar zijn dat je het verkeerde focussysteem gebruikt.

Waar kies je voor?

In een overzichtelijke video legt Fotograaf David Flores niet alleen uit hoe de verschillende systemen werken maar ook welk type het meest geschikt is voor de verschillende vormen van fotografie.

Het begrijpen van het verschil tussen deze systemen is namelijk echt belangrijk. Zo doe je er bij portret-, landschaps- en stillevenfotografie verstandig aan gebruik te maken van contrastdetectie. Bij sport- en actiefotografie is fasedetectie juist aan te bevelen.

Aanrader

Wil jij alleen genoegen nemen met vlijmscherpe resultaten? Altijd en in iedere situatie, dan is deze video een absolute aanrader!

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco