Het gebruik van 35mm, 50mm en 85mm in portretten

Het gebruik van 35mm, 50mm en 85mm in portretten

Eefke Burg 166
Als je portretten gaat schieten, dan kan het lonen om een prime objectief te kopen: immers zijn deze vaak het meest lichtsterk en bieden de beste resultaten op de specifieke brandpuntsafstand waar je het objectief voor koopt. Maar welke brandpuntsafstand kies je dan precies? Fotograaf Hyun Ralph Jeong gaat aan de slag met een 35mm, een 50mm en een 85mm en laat je in zijn video zien wat het effect is van elk van deze objectieven.

Verschillende brandpuntsafstanden geven verschillende portretten

'Het is makkelijk om de fout te maken dat objectieven met langere brandpuntsafstanden alleen maar bedoeld zijn om in te zoomen,' geeft fotograaf Hyun Ralph Jeong aan. 'Toch is dat niet helemaal waar. Zelfs als je jouw onderwerp op exact dezelfde plek hebt in je frame, dan is het resultaat toch elke keer heel anders als je een andere brandpuntsafstand gebruikt.' In zijn video laat hij dan ook een aantal voorbeelden zien van verschillende portretten die hij heeft gemaakt met verschillende brandpuntsafstanden: 16-30mm, 35mm, 50mm en 85mm.

Lees ook: Laowa 17mm f/1.8 MFT objectief aangekondigd

Hij begint met het vertellen over het gebruiken van de16-35mm . 'Je krijgt als je gebruik maakt van dergelijke brandpuntsafstanden veel van je achtergrond in beeld,' geeft de fotograaf aan. 'Dit hoeft echter niet erg te zijn: dat je achtergrond niet mag afleiden van je hoofdonderwerp betekent immers niet dat je achtergrond saai hoeft te zijn.' Uiteindelijk zou hij niet zo snel gebruik maken van kleine brandpuntsafstanden bij het schieten van portretten van modellen. 'Je ziet vrij veel vervorming. Bij een foto waar hij dicht bij de lens staat zie je dat zijn onderlichaam veel groter lijkt dan het daadwerkelijk is.' Tenzij dit je bedoeling is, is dit misschien niet een effect wat je graag wil hebben.

Lees ook: Hubble Telescope maakt bijzondere foto spiraalstelsel

'Soms kan dit echter ook de bedoeling zijn. Door je onderwerp van beneden te schieten, kan deze meer indruk maken. Als je echter een wat realistischere look wil, dan wil je een langere brandpuntsafstand gebruiken.'  Hij omschrijft 50mm als de meest ideale portretlens als je slechts één objectief zou kunnen meenemen: omdat er immers nog genoeg van de achtergrond zichtbaar is, maar tegelijkertijd nog een mooie bokeh op de achtergrond is.

De 85mm blinkt echter weer uit op andere gebieden: hij geeft aan dat je met dit objectief de meeste achtergrondonscherpte krijgt. Belangrijker: de persoon in het shot ziet er meer uit alsof deze de hoofdpersoon is van het verhaal.

Bekijk al zijn portretten en vergelijkingen in de video

Wil je de volledige vergelijking kunnen zien van de fotograaf? Bekijk de video hieronder:

 

 

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke